Bliv lykkelig med dit markbrug - disse to ting skal du gøre

Læg en strategi og sæt fokus på det du kan gøre noget ved, anbefaler chefrådgiver.

Af Erik Sandal, chefrådgiver, Velas

Selv om du har været nødsaget til at overvære Plantekongressen derhjemme via computeren, har du forhåbentlig fået masser af inspiration til, hvordan du kan forbedre dit markbrug.

Selv om markbruget er underlagt naturens luner og markedsvilkår, som du ikke har mulighed for at påvirke, er der mange ting, du selv kan gøre noget ved, og det er her du bør lægge din energi.

De gamle stoikere i det antikke Grækenland viste jo, at du ved at fokusere på det du kan ændre og samtidig acceptere udefra kommende vilkår, kan opnå ro i sindet og være lykkelig. 

En god strategi begynder ved målet.

Hvis du skal opnå denne lykketilstand for dit markbrug, er det afgørende at du først og fremmest får tænkt over, hvad målsætningen med markbruget er.

Er det maksimal indtjening pr. ha? Maksimal indtjening pr. anvendt time? Er det sikkerhed for at være selvforsynende med foder til din besætning?

Eller drejer det sig om at kunne udnytte ansat arbejdskraft og eksisterende maskinpark på en fornuftig måde – eller er jagt – naturinteresser eller blot det at dyrke jorden – ja en slags hobby, der er den overordnede målsætning?

Hvor er du i forhold til målet?

Er du tæt på målet?

Når du har fastlagt din målsætning med markbruget er næste step at finde frem til, hvor du befinder dig i forhold til målet.

Her gennemgår du af de faktorer der påvirker resultatet af dit markbrug: udbytter, priser, omkostninger, markedsforhold, jordtype, arbejdskraft osv.

Lav en liste og del faktorerne op i to grupper – dem du kan påvirke og dem du ikke kan påvirke. Find tre til fire faktorer af dem du kan påvirke og som du synes er vigtigst og læg din fokus her.

Hvad kan du forbedre og hvordan og hvem skal hjælpe dig? Når dette er gjort, er du godt på vej til at få en strategi der vil bringe dig videre.

Husk også at se på de bløde parametre som f.eks. klima- og miljøforhold. Har du fulgt med Plantekongressens indlæg, er du vel ikke i tvivl om at disse forhold kommer til at spille en væsentlig rolle i fremtiden.

Måske skal du ret hurtigt i gang med at få analyseret markbrugets klimaftryk? – eller få en nærmere analyse af naturindholdet på din bedrift?

Find en god sparringspartner, der vil være med til at fastholde dig til de mål du har sat. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.