Bonnesen til minister: Den danske flæskesteg er i fare

På et åbent samråd i Miljøudvalget, bad Erling Bonnesen Miljøministeren forholde sig til beregninger lavet af Seges, der viser, at regeringens vandplaner kan have kæmpe konsekvenser for landbruget på Fyn. Ministeren kaldte beregninger for en "skræmmekampagne", og henviste til tidligere udtalelser om, at landmændene bliver kompenseret krone for krone. Det tror Erling Bonnesen, MF (V) ikke på, kan lade sig gøre.

Onsdag 8. april havde Folketingets Miljøudvalg med Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen i spidsen kaldt miljøminister Kirsten Brosbøll til åbent samråd om de nye vandplaners konsekvenser for landbruget på Fyn.

Udvalget havde bedt Kirsten Brosbøll redegøre for konsekvenserne af regeringens vandplaner for landbruget. De havde bedt Miljøministeren tage udgangspunkt i konkrete eksempler fra Fyn, hvor Seges har vurderet, at vandplanerne kan resultere i lukning af hvert femte landbrug omkring Odense Fjord.

Formand for Centrovice, Niels Rasmussen, og Erling Bonnesen vurderer, at halvdelen af landbrugene på Fyn skal braklægges, hvis det nuværende sædeskifte med primært vinterafgrøder skal opretholdes.

De 1.600 tons er fundet, bl.a. ved vådområder og naturprojekter, mens et tværministerielt udvalg i løbet af 2015 skal vurdere, hvordan de sidste 6.200 tons skal håndteres.

Brosbøll: Venstre er med til at skabe utryghed i landbruget

Ministeren opfordrede flere gange Erling Bonnesen og landbrugsorganisationerne til at stoppe skræmmekampagnerne med tal, hun kaldte "uholdbare", og Miljøministeren mente, at det var Venstre, der skabte utryghed i landbruget og ikke regeringen.

Ministeren kunne ikke give svar på, hvor og hvordan, man skal reducere de sidste 6.200 tons kvælstof, men kunne fortælle, at hvis det tværministerielle udvalgs konklusion munder ud i, at det halve af Fyn skal braklægges, så finder regeringen en anden løsning, og udtalte "at det ikke er regeringens politik, at vi skal lukke dansk landbrug".

landmænd bliver kompenseret krone for krone

Ministeren holdt stadigvæk fast i, at de landmænd, der vil blive ramt, bliver kompenseret krone for krone, og at det er frivillige aftaler, men det tror Erling Bonnesen, MF (V) ikke på kan lade sig gøre.

"Jeg tror simpelthen ikke på, at ordningen om frivillig basis og kompensation  kommer til at holde. Samfundsøkonomien vil blive slået i stykker. Det er kommer kun til at være småkompensationer i forhold til minivådområder. Jeg tror ikke, det er gået op for ministeren, at landmændene også taber grundværdi og ejendomsværdi, og det bliver en dyr kompensation, hvis det viser sig, at der alene på Fyn skal braklægges på halvdelen af landbrugene. Det vil give massive fyringer i fødevaresektoren - den danske flæskesteg er jo truet. Det siger sig selv, at når landmænd i forvejen er tvunget til at undergødske og bliver pålagt yderligere kraftige reduktioner, så går det helt galt. Nu er det jo ikke kun et skræmmebillede mere, nu står det altså for døren, og det er derfor, at vi i Venstre nu siger stop - det her er en ommer fra regeringens side," fortæller Erling Bonnesen, MF (V).

bonnesen: Ministeren løber fra ansvaret

I det åbne samråd ville Miljøministeren kun forholde sig til de 1.600 tons kvælstof, da hun ikke mente, der kunne diskuteres noget, der endnu ikke lå en politisk plan for, men det mener, Erling Bonnesen er at løbe fra ansvaret.

"Ministeren kunne ikke engang svare på, hvad konsekvenserne af hendes egne planer er. Hun vil kun diskutere en fjerdedel af det, hun har lagt frem. Det er ansvarsforflygtigelse og utroværdigt, når ministeren ikke vil diskutere omfanget af de målsætninger hun har lagt frem, det må hun være klar til at tage en debat om," fortætter han.

Enhedslistens Per Clausen ville gerne vide, om ministeren havde overvejet, at målsætningen om de yderlige 6.200 tons kvælstof måske ikke kunne nåes, men den overvejelse havde Kirsten Brosbøll slet ikke, hun kunne kun henvise til udvalgets konklusion, der forventes at ligge klar efter sommerferien 2015.

Emneord vandplaner

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.