Brødrepar sværger til hybridsorter - det er en god forretning
Brødrene Peter og Søren Kreutzfeldt dyrker hybrid-vinterbyg. Krav: At det giver mindst et halvt ton mere end almindelig vinterbyg.

"Der er højere omkostninger ved at dyrke hybrid-vinterbyg. Udsæden er dyrere, selvom vinterbyggen sås tidligt med lav udsædsmængde. Derudover kræver hybrid-vinterbyg både en lusesprøjtning i efteråret mod havrerødsot og en vækstregulering ekstra."

Det fortæller Peter Kreutzfeldt, som driver svinebedriften Fenstengaard syd for Odder sammen med sin bror Søren Kreutzfeldt.

De har 177 ha korn og Yorkshire søer i opformering med salg af polte og opfedning af galtegrise.

Brødrene har dyrket hybrid-vinterbyg i seks år. I starten kun på et mindre areal.

Mere robust

»I tørkeåret 2018 høstede vi 8,9 ton vinterbyg pr. hektar i hybridsorten, mens vi kun høstede 7,2 ton i den almindelige vinterbygsort. Det gjorde udslaget. I 2019 og 2020 har vi kun dyrket hybridvinterbyg«, fortæller Peter Kreutzfeldt.

Han tilføjer, at det koster ca. 500 kroner mere pr. hektar at dyrke hybrid-vinterbyg.

Tommelfingerreglen har derfor været, at brødrene mindst skulle avle et halvt ton mere, for at hybriderne kunne betale sig.

Tidlig såning

"Vi sår allerede 1. september med 70 kg pr. hektar. Den alm. vinterbyg såede vi først ud 10.-20. september med 160 kg pr. hektar«.

Alt korn fodres op, og de har en vægt i transportsystemet, så kornet vejes, når det lægges i gastæt silo eller planlager. Så brødrene kender de præcise udbytter i hver mark.

Læs mere om bedriften i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer tirsdag 4. august.

 

Faktaboks

  • Peter og Søren Kreutzfeldt driver sammen Fenstengaard ved Odder som et I/S.
  • De dyrker 177 ha med hybrid-vinterbyg, vinterhvede og vårbyg. Alt korn fodres op.
  • Fokus er på at lave kvalitetsfoder til grisene (370 Yorkshire søer i opformering).

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.