Britisk firma vil udtrække NPK fra urin til mineralsk gødning

Britisk start-up virksomhed vil forsyne farmere med mineralsk gødning baseret på urin fra mennesker.

Det britiske start-up virksomhed med navnet NPK Recovery har i et to-årigt projekt sat sig for at udvikle en ny bæredygtig mineralsk gødning til landbruget baseret på næringsstoffer fra urin fra mennesker.

Det skriber netmediet Farmers Weekly.

I Storbritannien bliver der hver dag produceret og bortskaffet 100 millioner liter urin.

Indholdet af næringsstoffer i urinen skal gøre gavn som gødning i stedet for at gå tabt og forurene miljøet -  og det kan samtidig gøre landbruget mere grønt, lyder det fra firmaet.

Vil producere gødningen lokalt

NPK Recovery har skaffet sig adgang til store mængder urin via deres samarbejdspartnere i form af firmaet Peequal, der producerer urinaler, samt et netværk af britiske festivaler.

Urinen bliver testet for næringsstoffer, patogener og medicinrester, før det bliver omdannet til gødning.

Tidligere forsøg har påvist en høj gødningsværdi af urin, og den store udfordring for projektet er nu at kunne forsyne farmerne med tilstrækkeligt store mængder af den urinbaserede gødning

Ambitionen er at indsamle urin og producere gødningen lokalt og tættest muligt på slutbrugeren, så CO2-udledning fra transport bliver mindst muligt.

Britiske farmere forbruger hvert år 2,4 mio. ton mineralsk gødning.

- Vi hverken kan eller vil indsamle al den urin, der bliver produceret i Storbritannien.

- Målet er heller ikke at urin-gødningen helt skal erstatte mineralsk gødning, men det nye produkt skal mere ses som et blandt flere bæredygtige alternativer til farmerne, siger agronom Mike Lee, som er konsulent på projektet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.