Britisk planteavler vælger insektmidler fra - høster op til 120 hkg i hvede

To britiske brødre har siden 2015 drevet deres mark- og kvægbrug uden brug af insektmidler, og det har angiveligt været uden udbyttetab.

Den konventionelle britiske planteavler og kvægbruger John Cherry, der driver bedriften sammen med sin bror Paul, har frivilligt valgt insektmidler fra, og har ikke anvendt insekticider på bedriften i Hertfordshire siden 2015.

Omstillingen er sket uden udbyttetab, og fx høster han i snit 80 kg pr. hektar i hvede og helt op til 120 hkg i nogle marker. Det skriver netavisen Farmers Weekly.

"Afgrøderne ser bedre ud en nogensinde, og nøglen er at have nok predatorer, idet vi prøver at arbejde med naturen i stedet for mod den," siger John Cherry.

Han vurderer, at blandt andet et øget antal edderkopper og biller har holdt insekterne i skak.

Ploven smidt på porten

Brødrene driver bedriften med et markbrug på 1.000 hektar og en kvægbesætning på 330 ammekøer plus opdræt. De smed ploven på porten i år 2000, og gik ti år senere over til zero-till, altså helt uden jordbearbejdning .

De har tidligere brugt neonicotinoider og pyrethroider, men det har de altså sat en frivillig stopper for. De får også lidt hjælp fra geografien, idet bedriften ligger ca 130 meter over havoverfladen, og det hjælper til at undgå de værste angreb af bladlus.

Den pløjefri drift har sammen med et mere varieret sædskifte, minimal jordbearbejdning og nu også stop for insektmidler, ifølge John Cherry, medvirket til at forbedre jordstrukturen og øge antallet af regnorme, insekter og fugle på bedriften.

Brødrene bruger en række alternative strategier i afgrøderne for at holde insekterne i skak.

Blandt andet dyrker de raps, og her har de valgt at iså boghvede, hør og solsikke, som tiltrækker skadelige insekter, og det har delvist været en succes. I hveden lader de spildraps stå til sneglene, sår direkte i den, og nedvisner så rapsen med glyphosat. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.