Britiske efterafgrøder får tæsk med afpudser og tromle

Britiske planteavlere oplever høje glyphosat-priser, og derfor er der stor interesse for at finde ikke-kemiske alternativer til slå efterafgrøderne ned.

Hvordan kan man destruere efterafgrøder uden eller med reduceret anvendelse af dyre glyphosat-midler?

Det er undersøgt i et britisk forsøg udført af Innovative Farmers med deltagelse af Primewest Limited Agricultural Contractors & No-Tillage Specialists, skriver netmediet Farmers Guardian

James Alexander, som er medejer af Primewest Limited, fortæller, at det først og fremmest er uhyre vigtigt, at en efterafgrøde er sund, for at den opfylder formålet med i det hele taget at så den.

Ved forsøgene blev der benyttet metoder som tromling, både med almindelig tromle og knivtromle, samt  afpudsning. 

Forsøget viste, at den bedst anvendelige metode afhænger af hvilken efterafgrøde der er dyrket. Dette gælder især ved afpudsning. 

Ved afpudsning af radisser og havre blev der observeret en stimulans af sekundær vækst hos planterne. Fordelen ved dette er, at den sekundære vækst kan bruges til at forlænge aktiviteten af rødderne hos blandt andet radiser, som så kan optage mere næring fra jorden.

Den forlængede aktivitet af rødderne kan øges ved at pudse afgrøderne lidt højt og på denne måde stresse planten til at forsætte vækst. For at dette skal lykkes kræver det at planten endnu ikke har blomstret og sat frø.

Ved brug af tromle blev der observeret gode resultater, især for efterafgrøder med brede og kraftige stængler. Udover at tromlen ødelægger efterafgrøderne og deres evne til at optage vand, så lægger tromlen efterafgrøderne ned, så plantematerialet danner et dække, som skygger for ukrudt.

I forsøget blev der både brugt almindelig tromle og knivtromle.

Ved brug af almindelig tromle gav det god effekt at tromle i én retning, og når det var tid at pløje blev der kørt med en 90 graders vinkel på retningen af tromlen. På denne måde skæres stænglerne over og yderligere vækst forhindres.

Denne metode er særlig god til de engelske økologer, mens konventionelle avlere selvfølgelig har mulighed for at bruge glyphosat.

Britiske økologer vælger ofte arter af efterafgrøder, som er meget lidt frosttolerante, fordi frosten så hjælper med at slå planterne ihjel. Tromler økologer efterafgrøder, mens der er frost, vil frosten trænge ind i planterne og bremse al vækst. Afgrøder med lav tolerance over for frost er blandt andet sennep, honningurt, boghvede og sort havre.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.