Britiske planteavlere under pres - hejre breder sig og udvikler resistens

Fire-årig undersøgelse af forekomsten af hejre på britiske planteavlsbedrifter afslører bekymrende udvikling.

En stor fire-årig undersøgelse viser, at hejrearter optræder i stigende omfang på britiske planteavlsbedrifter, og at nogle af hejre-populationerne udvikler resistens overfor visse ukrudtsmidler.

Undersøgelsen er igangsat af landbrugsorganet AHDB og udført af den uafhængige rådgivningstjeneste Adas. Det skriver netmediet Farmers Guardian.

Resultaterne af undersøgelsen viser, at de fem dominerende hejrearter har spredt sig til alle britiske regioner, og antallet af hejreplanter er stigende, især for rughejre. Det vurderes, at stigningen vil fortsætte.

Udviklingen skyldes blandt andet, at planteavlerne har skiftet bekæmpelsesstrategi mod agerrævehale, stigende omfang af reduceret jordbearbejdning samt flere landbrugsarelaer, der bliver dyrket under miljørestriktioner.

Adas konkluderer også, at der generelt på bedrifterne sker en ringe grad af identifikation af hvilken hejreart, der er tale om, og det vanskeliggør bekæmpelse, fordi de forskellige arter kræver brug af forskellige ukrudtsmidler og strategier.

Udvikling af resistens

Undersøgelsesholdet har taget frøprøver fra forskellige lokaliteter, hvor flere hejrearter har været til stede, for at vurdere risikoen for resistens over for ukrudtsmidler.

Her tyder resultaterne på, at resistens ikke er enestående tilfæde, idet resistensen optræder på flere lokaliteter langt fra hinanden.

Den positive vinkel er, at der ikke er fundet multiresistens, men kun resistens over for ALS-herbicider. 

På trods af den bekymrende udvikling lyder konklusionen, at der samlet set stadig er god mulighed for at holde hejrearterne under kontrol, især i andre afgrøder end korn og med et sædskifte.

Undersøgelsen løfter dog en pegefinger i forbindelse med, at der blev fundet reduceret følsomhed overfor glyphosat i to hejre-populationer, henholdsvis en population med rughejre og en population med gold hejre.

jre+sbu

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.