Betalt indhold af Syngenta

Brug forskellige svampemidler for at udskyde resistens mod Septoria bedst muligt

Middelvalget skal nuanceres, og Armure fra Syngenta anbefales af Seges til den sene sprøjtning.

Septoria (hvedegråplet) er den mest tabsvoldende svampesygdom i vinterhvede. Planteværnsforsøgene har i kraftige Septoria-år således opnået merudbytter på helt op mod 20-30 hkg pr. hektar.

Den vigtigste primære smittekilde er inficerede halm- og stubrester, og derfra breder Septoria sig op ad planten. Septoria spredes med vind og regnsplash, og planterne nærsmitter hinanden ved kontakt. Derfor er det især i regnvåde forår og forsomre, at Septoria kan spredes og opformeres lynhurtigt. Der går ca. 3 uger fra smitten med Septoria er sket via nedbør til symptomerne ses.

De fleste af vinterhvedesorterne er desværre ret modtagelige for Septoria. Mest modtagelige er sorterne Mariboss, Hereford, KWS Dacanto, KWS Cleveland, Nuffield og KWS Nils.

Problemet er endvidere, at der især i de senere år er sket en resistensudvikling blandt planteværnsmidlerne, hvor triazolernes virkning er aftagende. Udviklingen af resistens skyldes mutationer i svampen, så effekten af midlerne svækkes. Resistensudviklingen kan forsinkes ved at anvende den anbefalede sprøjtestrategi med 2-3 sprøjtninger og anvendelse af varierende triazol-midler og SHI-midler. Det er næsten altid rentabelt at bekæmpe Septoria ved en delt aksbehandling.


Aks ramt af sygdommen septoria

Fra Seges finder man tiltagende problemer med resistens for stærkt bekymrende, og det kræver, at man nuancerer middelvalget mest muligt.

Seges anbefaler, at man højst bruger 3 sprøjtninger pr. med triazolholdige løsninger pr. sæson og gerne færre. Og at man kun bruger det samme triazol maksimalt 2 gange pr. sæson, og helst bruger triazol-blandinger som Armure fra Syngenta ved den sidste sprøjtning. Endvidere bør der bruges robuste doseringer, så antallet af behandlinger kan begrænses.

Sales and Field Technician hos Syngenta, Mogens Steenholt Mogensen, forklarer her virkningen af Armure:

”Armure har vist sig at have god effekt på flere af de resistente smitteracer af Septoria. Armure indeholder to aktivstoffer (difenoconazol og propiconazol) og bekæmper ud over Septoria også gulrust, DTR (hvedebladplet), brunrust og skimmelsvampene gråskimmel og sortskimmel, og holder dermed marken mere gylden frem mod høst end andre svampemidler. Armures gode virkning skyldes effekt over for mutationerne 134G og især 136A, som har udviklet sig voldsomt i de senere år. Merudbytterne har i forsøg ligget på 8-13 hkg pr. hektar ved en dosering på 0,4 l / ha. Netop den gode effekt på DTR gør Armure oplagt på ejendomme, der praktiserer pløjefri dyrkning.” 

Bente Andersen, der er planteavlskonsulent med speciale i pløjefri dyrkning, siger:

”Med Armure kan man nu benytte en strategi med forskellige virkemidler til at bekæmpe Septoria bedst muligt uden at fjerne fokus på DTR. Her kan Armure være et rigtig godt valg ved den sidste sprøjtning i en delt akssprøjtning, idet Armure har god effekt over for DTR."

Armure bør anvendes i vækststadierne 45-69 med 0,4 l pr. ha alene, eller med 0,25 l pr. ha i blanding med andre svampemidler.

Emneord Syngenta

Betalt indhold af Syngenta

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.