Brug ikke Boxer i det lune vejr - todel strategien
Boxer bør kun bruges, når der er under 15 grader på grund af risiko for afdrift til frugt/grønt.

I denne uge meldes om sommervejr og over 20 grader. Samtidig er meget af det tidligt såede vintersæd ved at være klar til ukrudtssprøjtning.

Det er en uheldig cocktail, fortæller landskonsulent Jens Erik Jensen fra Seges.

»Der har stort set ikke været fund af prosulfocarb i danske æbler siden 2016 - takket være stor fokus på afdriftsreduktion, og det skal vi nødigt have igen, for så risikerer vi et forbud af meget vigtige ukrudtsmidler.

Derfor opfordrer vi til at to-dele sprøjtningen i tidligt sået vintersæd. Det er især vigtigt nu, hvor vejret bliver lunt, for så er risikoen for fordampning og vindafdrift af prosulfocarb meget større«, siger han.

Prosulfocarb indgår i følgende midler: Boxer, Adimax, Roxy EC og Fidox EC.

Anbefalet strategi

»Man bør starte med at ukrudtssprøjte vintersæden med DFF eller Mateno Duo - og senere følge op med Boxer to uger senere, når temperaturen er faldet.

Er der primært almindelig tokimbladet ukrudt og enårig rapgræs, er DFF en fin og prisbillig løsning, men har man nogle af de grimme græsser som rajgræs, agerrævehale og væselhale, har den lidt dyrere Mateno Duo vist sig mere effektiv. Dens effekt er bedst ved udsprøjtning samtidig med Boxer, da det giver en synergieffekt, der forstærker virkningen, men det duer ikke ved tidlig såning og sprøjtning pga. risiko for afdrift fra Boxer«, siger Jens Erik Jensen.

Det optimale tidspunkt for DFF og Mateno Duo er afgrødens st. 9-10, hvilket p.t. er 7-10 dage efter såning. Jorden skal lige have sat sig først.

Anbefalinger

Der er ved udbringning af prosulfocarb lovkrav om dyser med mindst 75 pct. afdriftsreduktion. Sådan undgår du bedst fordampning og afdrift:

  • Brug godkendte dyser med store dråber. Kør aften/nat.
  • Kør langsomt (6-8 km/time) med lav bom (maks. 50 cm) og 200-250 liter vand pr. ha.
  • Temperaturen skal være under 15 grader, vindhastighed maks. 3-4 m/s, og vindretningen væk fra frugt/grønt.
  • Høj luftfugtighed, let fugtig jord og fortsat køligt vejr, gerne overskyet, evt.let regn.
  • Vent med at sprøjte tæt på frugt/grønt til efter høst. Tal gerne om det med avlerne.

Tjek for frugtmarker

På Landmand.dk kan du se, om der er prosulfocarb-følsomme afgrøder i nærheden af dine marker.

Et kort popper op, hvis du har marker inden for 1.000 meter afstand til frugt- og grønsagsavlere.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.