Brug N-min prøver til at spare eller flytte N - op til 80 kg for god rapsmark

De høje priser på gødning og afgrøder betyder, at det er vigtigere end nogensinde at ramme markens optimale kvælstofniveau. Det gøres bedst ved at tage N-min prøver af jorden, anbefaler chefkonsulent Karen Linddal Pedersen.

»N-min prøver har aldrig været mere relevante end nu, hvor både gødnings- og afgrødepriserne er så høje.

De giver mulighed for at gødske på et mere oplyst grundlag. Enten ved at spare kvælstof eller flytte det rundt mellem marker så det gør gavn der, hvor behovet er størst. Det hæver udbytte og kvalitet", fortæller chefkonsulent Karen Linddal Pedersen fra Patriotisk Selskab.

"Vores konsulenter, der udtager og opgør N-min resultaterne, gætter hvert år på hvad N-optimum i hveden bliver - og er hvert år overraskende tæt på resultatet i landsforsøgene«, siger hun.

Karen Linddal Pedersen har eksempler på, at der skal flyttes 60-80 kg N pr. ha væk fra gode rapsmarker, fordi N-min i jorden er høj, og rapsen står godt.

»Vi flytter oftest kvælstof væk fra raps og vårbyg og over til hvede. Der er tit meget N i jorden før vårsæd efter efterafgrøder, og et N-min indhold på 60 N kan hurtigt vælte planerne om maltbyg, fordi proteinindholdet bliver for højt«.

Læs flere aktuelle tips til markbruget i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer tirsdag 4. januar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.