Cheføkonom: Ny afgrøderapport er en spand kold vand for planteavlerne
Wasde-rapporten fra USDA er torsdag aften frigivet og er dårligt nyt for planteavlerne, vurderer Jens Schjerning.

Af Jens Schjerning, cheføkonom, Agrocura

Det var det værste der kunne ske for de europæiske, herunder danske, planteavlere. Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, opskriver lagrene, og der kvitteres med markante prisfald på børsen dvs. ca. fire procent ned på korn, majs og soja.

Det er en barsk omgang, at vores afgrødeproducerende landmænd med større sikkerhed nu må indkassere det fjedre år i træk med ringe prisforhold, og det vil helt uden tvivl fordre likviditetsudfordring for nogle.

Selvom lagrene falder i forhold til sidste års rekordstore beholdninger, så æder dollarfaldet dét, som skulle have givet en lidt bedre pris. Omvendt er rapporten gode nyheder for indkøbere. De kan endnu et år få gode foderhandler gennemført.

De globale slutlagre for hvede opjusteres med fire mio. ton; primært på en større produktion i de tidligere sovjetstater. Rusland fører an med en opjustering på 5,5 mio. ton hvede i forhold til juli måneds estimat. Ukraines og Kasakhstans hvedehøst opjusteres med henholdsvis 2,5 og en mio. ton. Den højere produktion i det tidligere Sovjet modsvares af en lavere produktion i USA, EU og Canada.

Det globale forbrug opjusteres med cirka to mio. ton, men altså ikke nok til at modstå endnu en lageropbygning af hvede.

Inden rapporten var der stor spænding om USDA's vurdering af de amerikanske majsudbytter. Markedet havde på forhånd forventet et udbytte på 166,2 bushels/acres, men blev skuffet da USDA vurderer 169,5 bushels/acre mod sidste måneds estimat på 170,7 bushels/acre.

De globale slutlagre af majs er stort set uændrede i forhold til juli måneds estimat. Det betyder samlet, at kornlagerene stiger fra 23,41 procent i juli rapporten til nu 23,62 procent.

Sojabønner

Rapportens nok største overraskelse var en opjustering af forventningerne til den amerikanske sojahøst. Udbytterne opjusteres med 1,4 bushels/acre til i alt 49,4 bushels/acre. Forventningerne i markedet lød på 47,5 bushels/acre. Den amerikanske sojaproduktion opskrives dermed med 3,3 mio. ton, hvor markedet havde forventet et fald.

Argentinas startlagre opjusteres med knap 2,5 mio. tons og de samlede globale slutlagre for soja opjusteres med i alt 4,25 mio. ton.

Det kan åbne for et ganske pænt prisdyk på soja, hvor vi i efteråret måske kan afdække til 2,00 kr. til 2,25 kr. med soja på dit lagergulv.

Markedskommentaren  fra Agrocura på Mark Plus er normalt for abonnenter af magasinet Mark og dets digitale medie Mark Plus, men er i dagens anledning åbnet op.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.