Chefkonsulent: Humlebien kan ikke erstatte honningbien

Humlebier kan ikke bruges som en direkte erstatning til bestøvning af hvidkløver, som løsning på det presserende problem hos biavlerne, selvom de bruges til bestøvning i andre produktioner.

Humlebier fungerer optimalt i eksempelvis tomatproduktionen, fordi de gule blomster appellerer til dem og der er forholdsvist få blomster der skal bestøves sammenlignet med en hvidkløver. Derudover er det også en fordel, at det er dyrkning i et drivhus så gartnerne kan holde styr på humlebierne.

Men humlebier kan i praksis ikke bruges som en direkte erstatning til bestøvning af hvidkløver, som løsning på det presserende problem hos biavlerne, med faldende antal biavlerne og dermed også honningbier til bestøvning, siger chefkonsulent i Seges' frøsektion, Thomas Holst.

"Da hvidkløver har utroligt mange småblomster pr. hektar, skal der rigtigt mange individer til at sikre bestøvning. Og her er det vanskeligt at forestille sig humlebier til f.eks. hvidkløveren. Her er de store familier af honningbier bedre. Men hvis du har specialafgrøder, der kræver ekstra bestøvning, og man er usikker på honningbierne, så kan humlebierne sættes ind som supplement", siger Thomas Holst.

Landbrugsavisen kunne tidligere på ugen berette om, at det er hvidkløveravlerne, der står mest for skud, hvis ikke biavlerne kan levere honningbier til den kommende sæson.

Havefrøavlere kan bruge humlebien

Det er mest af alt havefrøavlere og nogle frugtavlere, der kan have gavn af humlebierne i deres bestøvning på nuværende tidspunkt. Men det vil formentlig være for dyrt at satse helt på humlebierne, fordi der vil skulle for mange til at løse opgaven, siger chefkonsulenten.

Der er også erfaringer i Oregon med bladskærebier, som også er testet herhjemme for år tilbage, men på det tidspunkt var det ikke et reelt alternativ til honningbierne, forklarer Thomas Holst.

"Jeg vil ikke udelukke, at vi skal se på alternative muligheder for honningbierne på et tidspunkt, men lige nu handler det om at sikre de gode bestøvere vi har, nemlig honningbierne - her begynder vi med mødet med biavlsorganisationerne. Og hvis vi i fælles flok blandt andet kan få forbrugerne til at købe mere af den danske honning, så tænker jeg, det er den bedste løsning", siger Thomas Holst.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.