Chefkonsulent: Stop dele af forårsarbejdet i næste dages frostvejr - planteværn uden effekt
Det kan give store skade på planterne, hvis der gødskes med flydende gødning i frostvejr, og planteværn er uden effekt. Sådan lyder advarslen fra chefkonsulent fra Agri Nord.

DMI melder om nattefrost helt ned til tre graders frost i de kommende dage. Derfor råder chefkonsulent planteavl i Agri Nord, Flemming Floor Jensen til, at man er varsom med planteværn og gødning i marken.

De kommende nætters frostvejr vil stresse planterne, og derfor skal man være påpasselig med, hvad man udsætter planterne for.

Den nyspirede vårbyg skal nok klare sig trods frosten, bare man ikke giver flydende gødning.

Flydende gødning kan svide planterne

I forhold til gødning skal man ikke køre flydende typer såsom flydende gødning eller mangan på.

"Flydende gødning svider planterne, når planterne er stressede", siger Flemming Floor Jensen.

Dog kan man godt give handelsgødning eller gylle. Kulde er faktisk en fordel i forhold til gylle, idet lavere temperaturer giver en lavere fordampning.

Planteværn virker ikke i kulde

Chefkonsulenten råder til, at man bliver hjemme med planteværn og vækstregulering i kulden. Behandlingerne har ingen effekt, når der er koldt.

"Der er ingen effekt af ukrudtsmidler, når planterne ikke er i vækst, og det er de ikke, når der er frost", siger han og fortsætter:

"Vækstreguleringsmiddel, der ellers er sæson for nu, virker ikke i kulden. Når temperaturen når under cirka 8 grader – afhængigt af midlet – så holder det op med at virke."

Konsulent advarer: Pas på med at komme på bagkant med vækstreguleringMark Søndag 31. marts 2019 · 07:54

Kulden fungerer desuden i sig selv som vækstregulering.

Kulden kan koste udbytte

Der er derfor ingen grund til at føje yderligere problemer til marken, for de kommende par dages vinterlige temperaturer kan komme til at give skade i sig selv, hvis frosten bliver hårdere og længerevarende.

I blomstrende raps er der fare for, at blomsterne falder af, eller at planten bøjer ned, og starter en ny vækst fra jordhøjde.

"Al modgang mod planterne her i foråret koster udbytte", siger Flemming Floor Jensen.

Vintersæden skal nok overleve

I vintersæden kan I vintersæden kan bladene få et hak og en form for et bånd tværs over bladet.

"Det betyder ikke noget, men er et tegn på, at planten har fået frost", siger han.

Jordtemperaturen er desuden så høj på nuværende tidspunkt, at planterne ikke er i fare for at gå ud.

"Der er lidt varme ved rødderne, og jorden bliver ikke bundfrossen, så der sker ikke noget", siger konsulenten.Chefkonsulent Planteavl, Flemming Floor Jensen, advarer mod at køre flydende gødning i frostvejr og understreger, at planteværn er uden effekt i frostvejr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.