Claas æder den første vinterraps: Masser af kamiller giver tidlig høst

Ole Hansen, Ejby på Fyn, høstede 12 hektar skårlagt vinterraps fredag og lørdag - og det blev en tidligere høststart i rapsen end normalt på grund af masser af kamiller i rapsmarkerne.

På Bubbelgaard ved Ejby på Fyn blev høsten af vinterraps skudt i gang i fredags.

60 hektar vinterraps af sorten Smaragd var skårlagt mandag 6. juli, og fredag og lørdag blev de 12 hektar tærsket med bedriftens fem år gamle Claas 760 mejetærsker med ejer Ole Hansen ved rattet.

Vandprocenten var 12 til 14 fredag og mellem 7 og 9 lørdag, så rapsen var tærskeklar til en lidt tidligere rapshøst end normalt på Bubbelgaard.

"Normalt høster jeg vinterraps på roden, men i år har der været for mange kamiller.

De bliver ved med at være grønne og er næsten umulige at få gennem tærskeværket, og derfor valgte jeg at skårlægge afgrøden", fortæller Ole Hansen, der har i år 70 hektar med vinterraps, hvoraf kun de 10 hektar skal tages på roden.

På Bubbelgaard er 12 af de i alt 70 hektar med vinterraps nu høstet. 

Tynd raps i efteråret

De mange kamiller i rapsen skyldes en kombination af, at rapsen var lidt tynd i efteråret, og Belkar derfor ikke havde god nok effekt. Og så har det heller ikke hjulpet, at rapsen havde svært ved at komme af sted i et koldt forår, vurderer Ole Hansen.

Den høstede vinterrapsmark er sået 12. august direkte i harvet stub, som det er praktiseret de senere år på bedriften. Afgrøden har stået på jord af blandet type, og forfrugten var vinterrug. 

Udbyttet vurderer den fynske planteavler til lige omkring 40 hkg pr. hektar, hvilket er lidt under normaludbyttet på bedriften.

Ole Hansen driver i alt 430 hektar med Bubbelgaard som hovedejendom. Han står selv for markdriften med hjælp fra lejet arbejdskraft, når der er behov.

Markplanen i år består af vinterhvede (brød og foder), vårbyg, vinterrug og vinterraps. Han har tidligere produceret slagtesvin, men staldanlægget er i dag lejet ud til produktion af 21.000 slagtesvin årligt.

Næste afgrøde til høst på Bubbelgaard ventes at blive vårbyg.

Den høstede raps er indleveret til DLG.

Med det indsendte billede er Ole Hansen vinder af "Skyd høsten først" i kategorien vinterraps.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.