Betalt indhold af BASF

Comet Pro i hvede giver dig ekstra merudbytte

Tilsætning af Comet Pro har i tre års forsøg ved Flakkebjerg Århus Universitet og i Landsforsøgene givet pæne merudbytter. Læs hvordan i artiklen.

Inden længe står hvedemarkerne i st. 32-33, og den første svampesprøjtning skal udføres. Mange steder er planen at anvende en triazolblanding, f.eks. Prosaro, Proline Xpert el.lign. 
Netop her kan man med fordel tilsætte Comet Pro til den første svampesprøjtning i hveden, hvor den vil ”tune” din svampestrategi og give ekstra merudbytte.

Hvorfor Comet Pro i hvede?

Comet Pro er et svampemiddel fra strobilurin gruppen, med rigtig god effekt på mange sygdomme, og i hvede særligt effekt på rustsygdomme. Effekten mod septoria er i dag begrænset, pga. resistens. Men ud over sygdomseffekten på rust, tilfører Comet Pro nogle betydelige fysiologiske, stress reducerende effekter.

Dette kan lyde som hokus pokus – men det er effekter, der er grundigt dokumenteret igennem mange års studier og i lang række afgrøder.

Fysiologiske effekter – hvad er det for en størrelse?

Comet Pro har på etiketten følgende godkendte tekst:

Comet Pro har effekt mod en lang række sygdomme i korn (se tabel), desuden kan en behandling med Comet Pro i nogle tilfælde have en positiv indflydelse på udbyttet og/eller kvaliteten af den høstede afgrøde, selv om der ikke er synlige angreb af svampesygdomme.”

Aktivstoffet pyraclostrobin, påvirker en biosyntese i planten der hedder ”Nitrate Reductase”, som har indflydelse på en række andre biologiske processer i planten. Bl.a. øger det stress tolerance, der gør planterne mindre tørke/kulde/varme følsomme, reducerer dannelsen af ethylen, stimulerer en øget rodvækst mm..

Hvad giver fysiologiske effekter i merudbytte?

Gennem de seneste 3 år har Comet Pro været afprøvet hos både Århus Universitet, Flakkebjerg, og i Landsforsøgene.

Comet Pro er tilsat den ”oprindelige svampestrategi” i forsøgene i henholdsvis T1, T2, og T3. Strategierne havde alle en meget stærk effekt mod rust, og der var ingen rustangreb i forsøgene. Så det kan derfor med rimelighed siges, at merudbytterne som Comet Pro har givet ikke skyldes bekæmpelse af svampesygdomsangreb. 

Comet Pro er også afprøvet i andre forsøgs-setup, som almindelige svampeforsøg med 4 gentagelser, storparcelforsøg og landmandsafprøvninger med op til 9 gentagelser. Uanset hvilket tidspunkt der er tilsat ekstra Comet Pro, har det i reglen giver et rentabelt merudbytte.

Sponsoreret BASF

Figur 1 – merudbytter for tilsætning af Comet Pro i 3 års forsøg. Kilde Landsforsøgene 2013-2015, Århus Universitet, Flakkebjerg 2013-2015.

Praktiske afprøvninger

Som eksempel på en ”praktisk afprøvning” lavede JSJ Agro i det nordlige Jylland i 2015 et set up, hvor de i T1 (st. 30-32) behandlede marken med deres almindelige svampestrategi. I hvert andet sprøjtespor tilsat de Comet Pro. Marken på 80 ha. havde 9 spor henholdsvis med og uden Comet Pro. 

Figur 2, viser resultaterne fra de forskellige spor. Alle spor hvor svampebehandlingen blev tilsat Comet Pro, gav et højere udbytte, end standardbehandlingen. I gennemsnittet af 9 gentagelser var der et merudbytte på 374 kg/ha. for tilsætning af 0,3 l/ha. Comet Pro.

Sponsoreret BASF

Figur 2. JSJ Agro afprøvning af Comet Pro i T1 i vinter hvede. Kilde J. Jungersen, 2015

”Man kommer ikke foran ved at gå i andre folks fodspor” 

Eksemplet fra JSJ Agro viser en professionel planteavler, der afprøver tingene på egne marker. Lad det være en opfordring til, at I alle eksperimenterer med de hjælpemidler I anvender. Det kan være med og uden behandling, op og ned i doseringen, timing tidlig eller sent, eller flere ting. 

Der er mange doserings- og kombinationsmuligheder som giver mening. Pointen er, at viden er værdi, og det vigtigste udstyr på din sprøjte, kan måske vise sig at være 10 hvide stokke og en notesblok, så I kan prøve forskellige løsninger. Det er sundt at være nysgerrighed!

Emneord sponsoreret, BASF, hvede, hvedemarker, merudbytte, Comet Pro

Betalt indhold af BASF

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.