Dårlig dræning koster også i tørre år
Ugen på Spidsen: Ofte ligger gamle dræn for øverligt til at undgå udbyttetab - selv i tørre år, påpeger ugens klummeskribent på Mark Plus.

Tørken har været det alt overskyggende problem i denne vækstsæson.

Sandsynligheden for at vi oplever en lignende vækstsæson i de kommende år er til stede - omend den er meget lille. På samme måde er der ikke særlig stor sandsynlighed for, at vi i de kommende år oplever et år, der er lige så solfattigt og vådt, som vækstsæsonen sidste år.

Men vejrekstremerne vil med stor sandsynlighed blive mere udbredte i fremtiden.

Derfor er det afgørende af have en veldrænet jord, hvor afgrødernes rødder har adgang til et stort jordvolumen. Det øger dyrkningssikkerheden.

Gode muligheder for at dræne nu

Den tidlige høst og de tørre forhold i marken giver gode muligheder for at dræne.

Det er derfor oplagt, at få drænet de områder på markerne, som plejer at være ufarbare, fordi der står for meget vand. Men de tørre forhold giver også en oplagt chance for at få udskiftet gamle dræn, som ikke fungerer tilstrækkeligt - eller som ligger for øverligt til at sikre optimal plantevækst.

Drændybden har nemlig stor betydning for afgrødens basale vækstfaktorer som roddybde, tilgængelighed af næringsstoffer, jordtemperatur, luftskifte i jorden samt farbarheden på arealet.

Derfor vil der på mange arealer være god økonomi i at nydræne i 100-120 cm.

Det giver den ny dræningsteknologi gode muligheder for, og det vil give et større jordvolumen af sund jord.

Det vil øge dyrkningssikkerheden betydeligt.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark og Mark Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark PLUS "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark PLUS, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.