Dødt løb ved EU-afstemning om glyphosat

EU's medlemsstater er fortsat uenige om, hvorvidt glyphosat skal have forlænget godkendelsen. Der er dog håb om, at EU-Kommissionen næste uge på egen hånd kan beslutte at forlænge godkendelsen af aktivstoffet.

I dag, fredag, har medlemsstaterne stemt om, hvorvidt godkendelsen af aktivstoffet glyphosat, som bruges i blandt andet ukrudtsmidlet roundup, skulle forlænges.

Det endte med dødt løb, eftersom der blandt EU's medlemslande hverken var kvalificeret flertal for eller imod en teknisk forlængelse på halvandet år.

"Kommissionen beklager, at ingen beslutning kunne blive truffet af medlemsstaterne, på trods af dens bestræbelser i de seneste uger for at imødekomme anmodninger og bekymringer fra en række nationale regeringer, samt fra Europa-Parlamentet," lyder det i et emailsvar fra EU-Kommissionens talsmand til Landbrugsavisen.dk.

Torben Hansen, formand for Seges, Planteavl, har fulgt processen, som han kalder skandaløs, tæt.

"Det er ikke godt nyt: Det er en dag, der går lidt imod," siger Torben Hansen, med henvisning til at briterne har stemt for at forlade EU.

Han siger, at der nu - fordi der hverken var flertal for eller imod - er håb om, at EU-Kommissionen kan træffe en afgørelse næste uge, som betyder, at glyphosat kan få en teknisk forlængelse, indtil EU's fødevareagentur næste år kommer med en større udredning om glyphosat.

"Fordi der hverken er kvalificeret forslag for eller imod, kan Kommission nu beslutte, hvad man skal," siger Torben Hansen.

EU-Kommissionens talsmand bekræfter over for Landbrugsavisen.dk, at EU-Kommissionen nu juridisk set har ret til at forlænge glyphosatgodkendelsen.

EU-Kommissionen er stadig fåmælt om næste uges beslutning. Talsmanden for Vytenis Andriukaitis, EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, melder, at kommissæren på mandag vil diskutere sagen sammen med resten af EU-Kommissionen.

"Det er op til kollegiet," siger EU-talsmanden med henvisning til kommissærkollegiet, hvor blandt andet danske Margrethe Vestager vil være med til at træffe beslutningen.

Selvom godkendelsen - i værste fald - skulle udløbe på fredag, så vil et salgsforbud først træde i kraft ved årsskiftet, siger Torben Hansen.

EU-Kommissionen havde foreslået appelkommitteen at stemme for en teknisk forlængelse af glyphosat, indtil EU's kemikalieagentur ECHA om forventet halvandet år kommer med en større udredning om glyphosat.

Hvis der i dag var dødt løb, og det betyder, at EU-Kommissionen næste uge kan beslutte at lave en teknisk forlængelse, så er det vel positivt?

"Nej, det er ikke positivt. For mig at se er det uoverskueligt, hvad der sker, hvis Kommissionen ikke vælger at spille noget ud næste uge," siger Torben Hansen.

For ham at se er der tale om, at politikere har valgt at underkende de faglige eksperter fra både EU-systemet og medlemslande.

"Det er sindsygt frustrerende. Jeg synes, at selve det politiske system i EU spiller fallit i denne sammenhæng, når der fra fagligt side er en klar indstilling, hvor politikerne går imod af snævre profileringsgrunde," siger Torben Hansen.

DYRT AT UNDVÆRE GLYPHOSAT

Der er meget på spil for landbruget, har Torben Hansen tidligere understreget over for Landbrugsavisen.dk. Tabet er, har Landbrug & Fødevarer tidligere estimeret, 300 kr. pr. hektar. Det giver et tab på samlet set 800 millioner kroner for dansk landbrug. Tabet er blandt andet udbyttetab, blandt andet på grund af græsukrudt og ved frøproduktionen. Derudover har mange investeret maskiner i reduceret jordbearbejdning, hvor den pløjefri landbrugsdrift som regel har brug for sprøjten som alternativ til ploven. Også ændrede sædeskifter kan medføre indtægtstab.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.