Dagbog fra Ukraine: 100 mm på halvandet døgn satte såningen tilbage
Sammenlagt har vi fået 327 mm i september, men her slut oktober er vi dog tæt på færdige med at så vinterhveden, skriver Niels Franck Jensen, afdelingsleder i marken på det Axzon-ejede markbrug Danosha i Ukraine med 11.100 hektar planteavl

Af Niels Franck Jensen, afdelingsleder for markbruget, Danosha, Ukraine

Vi har afsluttet flere afgrøder siden sidste dagbog. Udbytterne er i vårbyg 5,9 ton pr. hektar, i soja 3,2 ton pr. hektar og i majsensilage 44 ton pr. hektar.

Alle udbytter er ganske tilfredsstillende, da vi ikke tidligere har avlet så meget i disse afgrøder.

Fremtidige forventninger for disse afgrøder kan være lidt svære at spå om. Specielt angående sojaen ved jeg endnu ikke, hvordan vi kommer tættere på 4 tons, da det er en afgrøde, vi skal have lidt mere erfaring med.

Vårbyggen er nogle gange udfordret af et meget varmt forår, som får planten til at sætte ekstra fart i, og det koster sideskud og vægtfylde. Men plus 6 tons skulle være muligt.

Sidste frist for såning er 31. oktober

Den 2. september begyndte vores ellers rigtig gode vejrsituation at vende.

Vi fik 100 mm nedbør på 35 timer. Det har efterfølgende været koldere og med regn indimellem. Sammenlagt har vi fået 327 mm i september.

Det har sat markarbejdet tilbage, men i skrivende stund pr. 25 oktober har vi dog kun tre dages hvedesåning tilbage. Vi håber på, at den sidste del af oktober kommer med bedre vejr, så vi kan runde af.

Vores deadline er gerne sidste dag i oktober, fordi såning i november er for høj en risiko, da det kan være mildt lige såvel som koldt fra starten af den 11. måned.

Raps gødskning og sprøjtning

Vi har sået alt rapsen i august med rigtig gode vækstbetingelser for denne periode. Først sået raps har vi måttet vækstregulere tre gange. Sidst sået er vækstreguleret en gang.

Gødskning: 150 kg NPK 8-17-36 + 100 kg Ncao 28-16 eller 30 tons gylle

Sprøjtning: Lige efter såning: Proponit (herbicid) 2 l/ha, Kalif (herbicid)  0,2 l/ha

Første vækstregulering: Karamba turbo (vækstregulering) 0,3 l/ha, Folicur (fungicid med vækstregulerende effekt når det blandes med Karamba) 0,5 l/ha, Fastac 0,1 l/ha, Oreol maxi (herbicid) 0,4 l/ha, Bor: 75 gram bor/ha

Anden vækstregulering: Karamba turbo 0,7 l/ha, Folicur 0,5 l/ha, Fastac 0,1 l/ha, Oreol maxi 0,6 l/ha, Bor 100 til 150 gram bor/ha

Tredje vækstregulering: Karamba turbo 0,5 l/ha, Folicur 0,5 l/ha

Vinterbyg gødskning og sprøjtning

Vinterbyggen er etableret mellem 11.-19. september.

Gødskning: 70 kg NPK 16:16:16 mix med 70  kg Ncao 28:16

Sprøjtninger - lige efter såning: Maraphon (herbicid) 2,5 l/ha, Tryatlon (herbicid) 25 g/ha, 0,15 l/ha Karate hvis der findes insekter.

Vinterhvede gødskning og sprøjtning

Første fjerdel er sået mellem 1.-11. september. Resten løbende i oktober.

Gødskning: 150 kg NPK 16-16-16

Sprøjtninger: Granstar (herbicid) 15 g/ha – 2-3 uger efter såning, Maraphon (herbicid)  1,5 l/ha, Starane (herbicid) 0,25 l/ha, Fastac 0,1 l/ha, yderligere 0,1 Fastac hvis nødvendigt.

Vinterrug gødskning og sprøjtning

Vinterrug er sået mellem 19. september og 3. oktober.

Gødskning: 100 kg Ncao 28-16

Sprøjtninger: Pallas (herbicid) 0,2 l/ha – 2-3 uger efter såning

Såbedsharver jævner markerne

Generelt set er vi glade for det højere fokus, der har været på halmsnitningen samt en ekstra harvning inden såning, hvor det har været nødvendigt.

Samtidig har vi gjort brug af vores såbedsharve, Bednar Swifter, til at få jævnet markerne bedre af.

Vi er derfor kommet et betydeligt skridt længere i at have elemineret udfordringerne med halmbunker i marken, som har været en udfordring de sidste år i takt med bedre udbytter, som tillige giver mere halm.

Den ekstra harvning er også et led i at jævne markerne. Meget af vores jord består af 0,3 til 2 hektar jordlodder, som er sammensat til større stykker. Vi har derfor mange volde og niveauforskelle på marken.

Faktaboks

Kort om skribenten

Niels Franck Jensen, 25 år

Driftsleder for markbruget på Danosha i et år, og siden 1. januar 2017 afdelingsleder

Ansvarsområder: 11.100 ha dyrket jord. Værksted til at servicere maskinparken plus egne lastbiler og en del af Danoshas øvrige biler. Administration af markbruget. 1,1 megawatts biogasanlæg.

Uddannet agrarøkonom på Dalum Landbrugsskole i 2015.

Født og opvokset i Rønnede, Sydsjælland

Tidligere ansættelser: Protakta-stald ved Kalundborg, markmand i Agrovest, markmand i Ghana, markmand i Montana.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.