Dansk biostimulant til majs efterspurgt af amerikanske landmænd

Amerikanske landmænd bruger biostimulanter i stor stil. I EU er brugen dog fortsat meget begrænset.

De store multinationale firmaer investerer store summer i at udvikle biostimulanter, som kan optimere afgrødernes vækst.

Der findes mange forskellige biostimulanter med mange forskellige virkemekanismer. De mest almindelige effekter er, at biostimulanternes forbedrer afgrødernes optagelse af næringsstoffer, eller at de forbedrer afgrødernes tolerance over for forskellige stressfaktorer som for eksempel tørke.

På et af Plantekongressens webinarer i sidste uge kunne man høre Lise Deleuran fortælle om, hvordan Novozymes arbejder med biostimulanter.

Biologi på arbejde

I USA er brugen af biostimulanter for alvor ved at slå igennem.

Det har banet vej for Novozymes’ produkt JumpStart, som især bruges i majs.

»JumpStart indeholder penicillum bilaii, som kan frigive organiske syrer. Derved opløses noget af det fosfor, som er bundet i jorden, så det bliver tilgængeligt for afgrøderne«, fortalte Lise Deleuran.

Hun tilføjede, at udbytteresponsen ved at bruge JumpStart er størst på fosforfølsomme jorder.

Novozymes har også en række andre biostimulanter, som allerede er på markedet. Derudover arbejdes der målrettet på næste generation af biostimulanter, som ud over at lette planternes adgang til fosfor også forbedrer adgangen til bor, zink og jern.

Faktaboks

Biostimulanter

  • Biostimulanter er naturlige stoffer, som er udvundet af jord eller planter eller produceret ved opformering af mikroorganismer. De bruges for at styrke planternes vækst eller for at forebygge sygdomme. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.