Dansk klassiker høster de første hvidkløver

På Kaalhøjgård ved Korsør er der taget hul på de første hvidkløver på en anden års mark og med et udbytte på 900 kilo renvare.

Det er ikke nødvendigvis specielt at høste hvidkløver. Dog er det i år for 55-årige John Villadsen, da han i går, torsdag, blev færdig med at høste 3,5 hektar hvidkløver af sorten Rivendel ved Korsør.

"Denne mark er lidt specielt. Sidste år var den meget tør, så alternativt prøvede jeg at tærske på den samme mark to gange. Det har været en spændende udfordring, men jeg har kunne holde ukrudtet nede. Det er første gang, jeg prøver det, og det er gået fantastisk", fortæller John Villadsen.

Hvidkløveren er skårlagt for cirka en uge siden, hvorefter det har fået lov til at ligge i fem dage. Normalt giver en anden års mark ikke særligt meget i udbytte, men John Villadsen er meget tilfreds med et udbytte på 900 kilo renvare pr. hektar. Vandprocenten er 9,5 procent. 

Sidste år var hans marker på Kaalhøjgård så tørre, så han kunne lægge en cigaretpakke mellem revnerne.

"Udbyttet er meget flot i min verden. Frøavlskonsulenten skrev også, at det er mere, end hvad han turde håbe på", siger han.

Dansk klassiker siden 80'erne

Landbruget på i alt 16 hektar med hvidkøver og byg er kun på hobbyplan for John Villadsen, der er uddannet landbrugsmekaniker. Det er også også en helt særlig klassiker, der satte gang i den første høst, nemlig en dansk Dronningborg 4000S. 

På den gamle klassiker har han brugt et hjemmebygget pick-up skærebord, som han har bygget for fire år siden.

"I fem år har jeg arbejdet som landbrugsmekaniker med Dronningborg-maskiner, og så var jeg heldig, at en person ville sælge maskinen for 10 år siden, hvor jeg købte den", fortæller John Villadsen. 


Under høsten af hvidkløver er hunden Buller blevet træt af at løbe efter ATV'en, hvorfor hustru Gunvor Jørgensen har spændt hundekurven fast.

Landmand på CV'et

Udover anden års marken med hvidkløver dyrker han også tre hektar af en anden type hvidkløver på en første års mark med byg som dækafgrøde. Sorten planlægger han at skårlægge på søndag eller mandag, alt efter regnvejret. Gården overtog han efter sine forældre for 20 år siden.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Da jeg overtog, forpagtede jeg jorden, men da mine børn flyttede hjemmefra, ville jeg have landmand på CV'et", siger han.

John Villadsen er første indsender af fotos til Skyd Høsten Først i kategorien 'hvidkløver', og vinder et gavekort til Restaurant Flammen.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede og hvidkløver.

Mangler høst: Vårbyg, triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind. 

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr. 

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.