Dansk landmand i Ukraine: Vi har nedbragt forbruget af gødning med 20 procent

LandbrugsAvisen følger gennem vækstsæsonen seks landmænd forskellige steder i verden, som beretter om, hvordan det går i marken hos dem netop nu. LandbrugsAvisen har talt med landmændene i uge 21.

Udfordringerne i vækstsæsonen er ikke de samme i alle dele af verden. Læs her, hvad danske landmænd i Ukraine, Polen, Brasilien, Estland, England og Canada arbejder med.

Ukraine: Vi har nedbragt forbruget af gødning med 20 procent

Det har været et køligt forår i området nær Kyiv. Det betød, at 50 hektar vårraps frøs og måtte sås om. De øvrige afgrøder står godt.

- Vi blev færdige med at så de sidste af i alt 1.700 hektar majs for et par uger siden. Alle afgrøder står godt. Men sen frost gjorde, at vi måtte så vores 50 hektar med vårraps om, og såede majs på arealet i stedet, fortæller Morten Rasmussen.

Han tilføjer, at det først er i de seneste par uger, at temperaturerne har sneget sig over 20 grader. Det er usædvanligt.

Alle afgrøder bliver sået med GPS. Majs og solsikker sås med en 16 rækket Väderstad såmaskine, som har gradueret udsædsmængden med plus/minus 20 procent. I de øvrige afgrøder er udsædsmængden ikke gradueret, da såmaskinerne ikke er gjort klar til det.

Tildelingen af handelsgødning er også gradueret, især ved nedfældning af flydende ammoniak. Derudover er arealet, der får gylle, udvidet på ejendommen længst mod nord, ligesom udnyttelsen af gylle er forbedret. Det har gjort det muligt at reducere tildelingen af handelsgødning med 20 procent. I majsen var der lagt op til, at der skulle udbringes gylle med en draghose, når majsen havde 4-5 blade. Det bliver dog ikke i år, da maskinstationen ikke har fået maskinen klar.

Ud over den daglige drift forbereder de ansatte sig på, at nogle af dem kan blive indkaldt til militæret.

Ejendommene ligger 350 kilometer fra frontlinjen i syd. Så selv om krigen ikke raser tæt på, er den nærværende.


    AgroEast

    • Morten Rasmussen er direktør for to ejendomme nær Kyiv i Ukraine med tilsammen 4.100 hektar, 3.500 søer og 95.000 slagtegrise.
    • Hovedafgrøden er majs. Derudover dyrkes korn, raps og solsikker.
    • 140 ansatte.

    Brasilien: Vi er gået for tidligt ind i tørkesæsonen - det koster udbytte

    Vi er kommet ind i tørkesæsonen en uge før normalt - det vil koste lidt af udbyttet. Men på den anden side er vi ret tilfredse med afgrøderne i år. De står rigtig godt.

    Vinter- og tørkesæsonen, som vi er på vej ind i, byder på en stærk, tør vind, høje temperaturer og ingen regn før i efteråret.

    Majsen er færdigsprøjtet. Vi venter nu kun på majshøst om en måned. Sprøjten kører dog stadig i bomuld. Men behovet er mindre.

    Vi er lige nu i en fantastisk og sjælden situation. Vi har fået ryddet grundigt op i larver og lus, svampe er på et lavt niveau, og vi er færdig med at vækstregulere. Så nu er der mest noget mikronæring, svampemiddel, snudebille-sprøjtning og biologiske midler tilbage i bomuld.

    Bomuld skal høstes om halvanden måned. 2-3 uger før høst nedvisner vi den, så bladene falder af.


    AgroBrazil

    • Peter Fruervang, direktør i AgroBrazil i Tocantins, Brasilien. Ejet af 34 danskere siden 2011.
    • 900 hektar soja, majs og bomuld + 600 hektar naturreservat.
    • Biologisk bekæmpel-se + biostimulanter.

    Polen: Afgrøder står godt - trods tørreste maj nogensinde

    - Vi har fået seks millimeter nedbør i maj. Normalt får vi 40-50 millimeter, fortæller Jens Møller Knudsen.

    Han tilføjer, at alle afgrøder klarer sig godt. Vinterhveden er lige ved at skride og sprøjtes med T2 mod svampe. Derudover bliver hveden sengødsket med 50 kilo kvælstof, så den forhåbentlig kan godkendes til brødhvede. Sukkerroerne har otte-ni blade og er sprøjtet mod ukrudt to gange. Derudover er der bekæmpet græsukrudt i sukkerroerne. Det er vigtigt at opnå god bekæmpelse, hvis der forsat skal kunne dyrkes anden års hvede i det pløjefri system. Vårbyggen er vækstreguleret, og vinterrapsen og rødsvinglen er sprøjtet for sidste gang. 

    Første slæt græs bliver taget i disse dage. 


    Jasna-Pol

    • Jens Møller Knudsen har været i Polen siden 1995 og blev medejer af et eks-statsbrug i nordvestlige Polen i 2000.
    • Driver 1.500 hektar med korn, raps, rødsvingel, sukkerroer, majs og græs.
    • 180 malkekøer.
    • 13 ansatte.

    England: Vi har mere agerrævehale end længe - missede falsk såbed

    Efter en masse regn er vi nu kommet ind i en mere stabil og tør periode med 20 grader og sol. Vi er færdig med fanebladssprøjtningen i hvede og gør klar til den afsluttende akssprøjtning om en uge. Det er femte svampesprøjtning i hvede. Vårbyg har fået to gange - og skal have tredje gang sammen med en vækstregulering, når stakken snart er fremme.

    Vi har mere agerrævehale i år end i mange år. Vi havde et tørt efterår uden mulighed for at lave falsk såbed. Så der er meget, der skal sås sent i efteråret, for jo senere såning, jo bedre er effekten af kemi.

    Kornet står rigtig godt, mens det halter mere i raps. Fortsætter det med sol og tørvejr, tegner høsten godt. Afgrøderne har ikke brug for mere vand. Men kommer der mod forventning meget regn, går det hele ned, og høsten kan blive katastrofal.

    Tyneholme Estate

    • Daniel Hald er forvalter på Tyneholme Estate ved Norwich i England. Drives som sharefarming, 2 ejere.
    • Dyrker 2.100 hektar brødhvede, raps, byg, ært, grynhavre og rødsvingel.
    • Meget svær lerjord.
    • 5 fastansatte + 3 løse.

    Estland: Tørke har allerede taget toppen af udbyttet

    - Vi har fået fire millimeter nedbør siden sidst og har sol og temperaturer på 25 grader hver dag. Derfor kan jeg allerede nu konstatere, at vi kommer til at høste lave udbytter i år, fortæller Lars Christensen.

    Han tilføjer, at rugen og triticale sover midt på dagen, og at der er synlige tørkepletter i markerne. De tørre forhold gør, at vår- og vintersæden ikke kan optage den sidst spredte handelsgødning. Derudover har bekæmpelse af ukrudt og vækstregulering trukket ud. Vinterbyggen og vinterhveden står i stampe og gror ikke. Dog er det positivt, at vinterrapsen endnu ikke er skadet af de tørre forhold - og at den modsat vinterrapsen i store dele af Estland klarede sig gennem vinteren. 

    Den seneste tids fald i gødningspriserne gør, at Lars Christensen har købt et mindre parti NS 27-4 til den kommende sæson til 325 euro per ton.


    Oü Friendsland

    • Lars Christensen er medejer af landbrug i Estland siden 2000.
    • Driver 2.000 hektar med korn, raps og ærter nær søen Pepsi 25 kilometer fra den russiske grænse.
    • 13.000-16.000 slagtegrise årligt.
    • 18 ansatte plus 5-7 i sæson.

    Canada: Vi kører med variabel udsæd ud fra bonitet og jordprøver

    Vi blev færdig med at så i sidste uge. Både ærter og hvede er kommet op, og vi holder skarpt øje med jordlopper i rapsmarkerne. 

    Vi har gradueret udsædsmængden for andet år på 40 procent af arealet. Vi gør det ud fra jordprøver og bonitet - ikke biomasse. Vi tager jordprøver hvert år, der viser, hvor meget kvælstof og øvrig næring der er i jorden. Al gødning er placeret ved såning. 

    Vi mangler regn - her er meget tørt. Der kom syv millimeter i aftes, men der er intet i vejrudsigten for de næste 14 dage. Det venter vi på, før vi kan ukrudtssprøjte. Imens reparerer vi maskiner, leverer korn og bygger hus. Vi døjer lige nu med røg fra over 100 skovbrande i Alber-ta og Saskatchewan - fra tørke, lyn og jernbanen. Her er meget røget og brunt og lugter af lejrbål. Vi har ofte skovbrande, men det er tidligt i år, og der er usædvanlig mange.


    Feldfort Agriculture inc.

    • Mads Merrild startede i 2012 i Paradise Valley, Alberta, i Canada.
    • Dyrker 1.100 ha med vårhvede (eksport + ethanol), vårraps, ært. 
    • Har 17 kornsiloer m. 3.400 ton kapacitet.
    • Maskiner købes brugt og alt repareres selv.

     

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.