Danske forskere finder nyt våben mod svampe i byg og hvede
Genet koder for produktion af et enzym, hvilket betyder at svampene ikke kan gøre plantens næringsstoffer tilgængelige og udnytte dem til egen vækst.

Forskere ved Aarhus Universitet har identificeret et gen i hvede og byg, der kan beskytte kornet mod angreb af svampene Fusarium og Aspergillus.

Det skriver Aarhus Universitet på hjemmesiden for det nationale center for fødevarer og jordbrug dca.au.dk

Genet koder for produktion af enzymet HvNEP-1, der hæmmer de angribende svampes fytase-aktivitet, hvilket betyder at svampene ikke kan gøre plantens næringsstoffer tilgængelige og udnytte dem til sin egen vækst.

Afprøvninger i laboratoriet og væksthuset har vist, at byg, der indeholder genet HvNEP-1, har en markant bedre beskyttelse mod Fusarium og Aspergillus. Enzymet hæmmede svampevæksten og satte fuldstændig stop for dannelse af svampetoksiner.

Kommende undersøgelser skal nu vise, om HvNEP-1 også virker mod andre svampetoksiner end Fusarium og Aspergillus, om genet findes i andre afgrøder og hvor stor den naturlige variation i genets forekomst er i forbindelse med mulighederne for at fremavle af den.

Falder undersøgelser heldigt ud er der chance for at landmændene kan tilføje et nyt våben i arsenalet mod svampesygdomme, nemlig et gen, der koder for et bestemt protein.

"Svampesygdomme fører til store tab i både mark og lager, så det er vigtigt at finde effektive værktøjer til at bekæmpe dem – og det skal være løsninger, der ikke fører til udvikling af resistens i svampene," siger Henrik Brinch-Pedersen, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.