De tre vigtigste ting du skal vide om vinterhvede før ny sæson  

Sidste uge holdt VKST Planteavl temadag om hvede på forsøgsarealerne ved Ringsted, og der var flere gode råd at tage med hjem for deltagerne. 

På temadagen kunne man blandt andet se gammelkendte såvel som nye hvedesorter, og høre om hvilke sorter, der skal vælges til næste år.

Der var også andre emner som brug af data fra satellitter og vejrstationer – både DMI, lokal og egen registrering – der sætter beslutningsstøtte-systemer i stand til bedre at forudse lejesæd og plantesygdomme. 

Her er de tre vigtigste råd fra temadagen.


1. Hold øje med sorternes sundhed 

"Vær opmærksom på sorternes sundhed og dyrkningsegenskaber, når du planlægger den nye sæson.

Der er mange gode sorter på markedet, men de har forskellige styrker og svagheder, som man skal være opmærksom på i sin planlægning", påpegede Lars Skovgaard, afdelingsleder for planteavl.

Ved at vælge en sund sort, kan man sandsynligvis spare en omgang svampesprøjtning. 

Er du i tvivl om, hvilke sorter du skal vælge, så tag en snak med din planteavlskonsulent. 

2. Foretag ikke vækstregulering i blinde 

Vækstregulering er altid et aktuelt emne, og på temadagen blev det præciseret, at der er mange faktorer, som man skal være opmærksom på.  

"Tag højde for sort, forfrugt, gødningsniveau og vejrforhold – og tag også gerne det nye beslutningsstøtteværktøj i CropManager med ind i overvejelserne omkring vækstregulering, sagde planteavlskonsulent Felix Bentzen.

På temadagen beskrev juniorkonsulent Jeppe Berner, hvordan IT-værktøjet CropManager kan give dig et overblik over marken og være en hjælp til at træffe de rigtige beslutninger.     

"Noget, som mange måske glemmer i farten, er at lave sprøjtevinduer. Det giver dig mulighed for at se effekten af vækstreguleringen, for hvis du ikke har noget at sammenligne med, kan det være svært at vurdere effekten", understregede Felix Bentzen. 

3.  Spar penge på dine gødningsstrategier 

Der er penge at spare, og fleksibiliteten øges ved at udskifte den dyre færdigblandede NPK-gødning med tildeling af henholdsvis N, P og K-gødning hver for sig.

I den forbindelse gennemgik planteavlskonsulent Ole Schou en række gødningsstrategier og prisberegninger, som inspiration til den kommende vækstsæson.

"Der er ikke umiddelbart udsigt til at gødningen bliver billig", sagde Ole Schou, så der er god grund til at overveje valget af gødningstyper for at optimere på prisen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.