Deltidslandmand har dyrket hvidkløver i 32 år - flot udbytte i år

Kern Petersen, Viby på Sjælland, er i fuld gang med at høste hvidkløverfrø, og det sker som vanligt med en skårlagt afgrøde.

"Reglone kan sagtens undværes til nedvisning i hvidkløver. Jeg er godt klar over, at nogle landmænd har sværget til Reglone, men set med mine øjne går det går faktisk bedst uden."

Sådan lyder det bramfrit fra Kern Petersen, agronom og konventionel planteavler på deltid ved Viby på Sjælland, om Reglone, der som bekendt ikke længere er tilladt at bruge i hvidkløver. 

Han driver den lille planteavlsbedrift Kausbjerggård på kun 27 hektar. Og det er ekstra vægt bag ordene, for på agronomuddannelsen skrev han nemlig hovedopgave om netop hvidkløverfrøproduktion.

Kern Petersen er i denne uge i fuld sving med at høste 10,5 hektar hvidkløver af sorten Rivendel, som leveres til DLF.

Afgrøden blev skårlagt torsdag og fredag i sidste uge, og det er helt gængs praksis på den lille planteavlsbedrift.

På Kausbjerggård ventes hvidkløverhøsten på 10,5 hektar at blive afsluttet i dag onsdag eller i morgen. 

nedvisnet én gang: gør det aldrig mere

"Jeg har været landmand i 32 år, og jeg har dyrket hvidkløver hver andet eller tredje år. Jeg har kun nedvisnet hvidkløveren med Reglone én gang og derefter taget det på roden.

Det gør jeg aldrig mere, for det var noget lort, for at sige det lige ud. Det var besværligt og blev ikke tærsket ordentligt ud. Det er nemt med Reglone, og afgrøden kan tærskes direkte på roden, men risikoen er også større for spild. Set med mine øjne er skårlægning den eneste vej, der duer", siger Kern Petersen.

I år har han gjort som han plejer.

Tommelfingerreglen er mindst tre dages tørvejr efter skårlægning. Den betingelse var opfyldt i sidste uge, og torsdag og fredag blev hvidkløveren derfor skårlagt med bedriftens BCS fingerklipper, som ligger skåret ensartet og godt. Det må endelig ikke være med crimper eller slagleslåmaskine, for det smadrer for meget, lyder det fra Kern Petersen.

Normalt bliver skåret løftet på tredjedagen, men i år har det helt usædvanligt - kun for anden gang i 32 år - stort set ikke været nødvendigt at bruge skårløfteren, kun lidt i lavninger og områder med mest materiale.

"Det har jo været et fantastisk tørvejr til hvidkløverhøst", konstaterer Kern Petersen.

Mandag i denne uge blev høsten skudt i gang med bedriftens Claas Dominator med 15 fods skærebord, som passer til to skår - og høsten ventes at blive afsluttet i dag onsdag eller i morgen.

Vandprocenten er ikke målt, men ligger på omkring 15, skønner Kern Petersen.

Udbytte pænt over normalår

Han høster normalt i omegnen af 500 kg renvare pr. hektar i hvidkløver, dog stærkt varierende fra et rundt nul ved nedpløjning i tilfælde af regn efter skårlægning og op til 600-700 kg renvare pr. hektar i gode år.

I år bliver et af de gode år med et udbytte pænt over normalen, lyder det fra den erfarne frøavler.

For Kern Petersen er den helt afgørende forudsætning for et godt resultat i hvidkløveren, at der er sat rigeligt med bier til marken. Er det ikke tilfældet, er alt andet lige meget.

"Bier er alfa og omega. Jeg udsætter tre stader pr. hektar, så det er en stor familie, der har været på arbejde herude. I år har der også været mange humlebier," siger Kern Petersen.  

Kausbjerggård omfatter et markbrug på 27 hektar med frøavl som prioritet. I år er der udover raps og hvede kun hvidkløver i markplanen, men også spinat til frø og rødsvingel er hyppige afgrøder på bedriften.

Kern Petersen er til daglig partner i et investorfirma, som hjælper start-up virksomheder. Her er der blevet plads til en enkelt landbrugsrelateret aktivitet med deltagelse i et joint-venture med 2.500 sydafrikansk farmere, der producerer og eksporterer chia-frø til Danmark. 

Med det indsendte foto deltager Kern Petersen i konkurrenen "Skyd Høsten Bedst". 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.