Der mangler 50.000 hektar efterafgrøder – se om det kan betale sig for dig?
Hvis man alligevel skal have vårsæd, bør man overveje om det ikke er en god idé at dyrke frivillige, målrettede efterafgrøder med tilskud.

Danske landmænd skal i kommende sæson finde 142.000 hektar med frivillige, målrettede efterafgrøder. Det har landbruget lovet for at få mere kvælstof med Landbrugspakken. Indtil nu er der lagt billet ind på 89.000 hektar, så der mangler stadig godt 50.000.

Et oversigtskort fra Seges viser en lang række grønne pletter, hvor der er plads til flere efterafgrøder, og om en uge, 1. marts åbner endnu flere områder for at tegne frivillige målrettede efterafgrøder.

Ifølge Poul Madsen, teamleder for planteavl i Agri Nord, peger på, at det særligt er visse typer landbrug, der kan have direkte gavn af efterafgrøder.

”Tilskuddet på 500 kr. er da et bidrag til at etablere dem, men hvis de kan samle kvælstof op, er det da en god forretning”, siger han.

Det vil dog især være der, hvor man alligevel vil dyrke vårsæd eller kartofler i markerne. Derfor går det også lettere med at nå målene på de lettere jorder.

”Her i Himmerland er der mange, der har succes med hvede, rug og raps, og så er der ikke så mange arealer at lægge efterafgrøderne", siger han.

En anden udfordring i den nordlige ende af Danmark er, at klimaet ikke er godt for efterafgrøderne hvert år. I 2018 blev efterafgrøderne flotte og det var givtigt. Men andre år vil det være for koldt til, at de når at udvikle sig tilstrækkeligt.

”Det er et problem, at vi skal stå og bestemme os for, om vi vil udlægge efterafgrøder nu, men vi ved først bagefter, om det bliver en god sæson for efterafgrøder”, siger han.

Samtidig peger han på, at der kan være situationer, hvor andre forhold gør sig gældende. For eksempel før kartofler.

”I kartofler er der tanker om, at olieræddike kan sanere for nematoder, og holder det stik, kan det være meget værdifuldt, men det er svært at sætte præcise tal på”, siger han.

Når de nye områder åbner for frivillige, målrettede efterafgrøder 1. marts, vil de blive tildelt efter ”først til mølle-princippet”.

”Det betyder desværre, at der er nogen, der gerne vil dyrke efterafgrøder, der ikke kan få tilskud. Samtidig kan der tæt på være arealer, hvor der ikke er efterafgrøder nok”, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.