Derfor bliver vintersædsmarkerne gule lige nu

Gulfarvning af vintersæden skyldes formentlig én af tre årsager eller en kombination: Manganmangel, kvælstofmangel eller iltmangel.

Mange planteavlere oplever for tiden, at vintersædsmarkerne, og specielt vinterbyggen, har fået en gul farve. Og jo mere plantemasse, jo mere udpræget er gulfarvningen.

Finn Olsen, teamchef for planteavl hos Sønderjysk Landboforening, fortæller, at gulfarvningen formentlig skyldes en af tre årsager eller en kombination: Manganmangel, kvælstofmangel eller iltmangel.

"Når vi ser gulfarvning på nuværende tidspunkt, er der højst sandsynligt tale om, at planterne på grund af kraftig vækst i efteråret har opbrugt al kvælstof og eventuelt også lider af iltmangel, og derfor smider de de ældste blade, som de ikke har gavn af længere.”

Fortsætter det våde vejr og med forholdsvis høje temperaturer, bliver markerne måske værre endnu at se på, vurderer han.

TJEK PLANTERNE: Ryk de ældste blade væk

"Jeg vil anbefale, at man går ind i marken, og ser nærmere på planterne. I langt de fleste tilfælde vil det være de ældste blade, som er gule, og det er kun et tegn på, at planterne ikke trives alt for godt lige nu .

Prøv at rykke de to ældste blade væk, og hvis det nyeste blad og sideskuddene er fine mørkegrønne er der ingen grund til bekymring. Så er gulfarvningen kun udtryk for en naturlig reaktionen på vinteren, - at jorden er våd og kold og er ved at være tømt for tilgængelig kvælstof,” siger han.

Finn  Olsen vurderer, at det er mindre sandsynligt, at de gule marker skyldes manganmangel på nuværende tidspunkt, fordi jorden er våd og tømt for ilt, hvilket gør mangan mere tilgængeligt end under tørre forhold.

Overvej tidlig gødning i februar

Gulfarvningen vil typisk være mest udpræget i de tidligt såede marker, og vinterbyggen vil slå mere ud end hvede og rug, fordi den er mest følsom over for iltmangel.

På let jord vil gulfarvningen af vintersæden formentlig skyldes, at kvælstoffet er spist op, mens der på lerjord mere sandsynligt er tale om iltmangel, eventuelt i kombination med kvælstofmangel.

Finn Olsen anbefaler, at man til foråret får vurderet, om planterne har smidt så mange blade, at det kan være nødvendigt at booste sideskuddene med en meget tidlig gødningsudbringning i februar.

”Men der er altså ingen grund til panik. Planterne har råd til at miste et sideskud eller to, og det vi ser er et helt normalt mønster om vinteren”, understreger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.