Derfor er der kæmpe variation i årets spinatudbytter

Årets spinathøst har budt på ekstremt stor variation i udbytterne. Samlet set har udbytterne været 10-15 pct. lavere end forventet,

2021 har været en prøvelse for mange af de danske spinat-dyrkere.

Et vådt og koldt forår gav en voldsomt god virkning af jordmidlerne. Det var flere steder tæt ved at koste spinatplanterne livet. Senere var det tørke og ekstrem varme, der satte spinaten på prøve.

Det resulterede øst for Storebælt i små kompakte planter, der modnede tidligt af. I resten af landet stod spinaten længe nok til at blive udsat for regn og blæst i høst. Det gav flere steder et stort frøspild.

Facit er, at udbytterne øst for Storebælt blev 15-20 pct. lavere, end der var budgetteret med, mens udbytterne vest for Storebælt blev fem pct. lavere, end der var budgetteret med.

Selv om det foreløbig kun er ca. 60 pct. af frøene, der er oprenset, lyder meldingen fra Vikima og Jensen Seeds, at kvaliteten af frøene er god.

De peger samtidig på, at der ikke er nogle af markederne for dyrkning af spinat på verdensplan, der har overpræsteret. De mener således, at der er basis for at arealet med spinat i Danmark kan øges med 10-15 pct. til den kommende sæson.

Stor variation i udbytter

»Vækstbetingelserne for spinat har været meget specielle i år. Vi har avlere, der har avlet meget lave udbytter. Nogle helt ned til 10-20 pct. af normalt udbytte, mens andre har avlet dobbelt så meget, som der var budgetteret med«, siger Morten bang, avlschef hos Jensen Seeds.

Øst for Storebælt oplevede mange spinatavlere, at spinaten havde det for tørt omkring strækningen. Det gav ifølge Jens-Olav Høst, avlschef hos Vikima, meget lave og kompakte spinatplanter.

Øget areal i 2022

Det danske areal med spinat har varieret meget gennem de seneste år. Årsagen skal især findes i, at afsætningen til det asiatiske marked er øget meget gennem de seneste ti år.

Arealet toppede i 2019 med 11.700 hektar. Det store areal skyldes tørken i 2018, som havde reduceret udbytterne med 30-40 pct. Det gav en stor efterspørgsel til 2019-høsten.

En rigtig god høst i 2019 resulterede dog i en overforsyning af spinat. Derfor blev arealet i 2020 reduceret til 5.500 hektar - og til 4.800 hektar i 2021.

Vikima og Jensen Seeds forventer, at arealet i 2022 vil stige til ca. 5.000-5.500 hektar. De forventer også, at afregningspriserne for spinatfrø vil stige, men ikke med samme procentsatser, som vi har oplevet med korn og raps.

Faktaboks

Spinat i Danmark

  • 70-80 pct. af verdens produktion af hybridspinat sker i Danmark.
  • I 2021 var der 4.800 ha spinat i Danmark.
  • Spinat dyrkes på kontrakt med Vikima eller Jensen Seeds. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.