Derfor er der stor prisforskel på korn og raps lige nu
En gammel tommelfingerregel siger, at rapsen cirka koster det dobbelte af kornet, men i øjeblikket er forholdet rapspris/kornpris faktor 2,8 i stedet for faktor 2.

Af Troels Schmidt, analytiker, Agrocura

Rapspriserne er noget stærkere end kornpriserne.

En gammel tommelfingerregel siger jo, at rapsen cirka koster det dobbelte af kornet, men i øjeblikket koster korn omkring 110 og raps omkring 310 kr. pr. hkg dvs. en faktor 2,8 i stedet for faktor 2.

Figuren nedenfor viser hvorfor det forholder sig sådan.

Lagrene af raps i EU er på det laveste niveau i mere end 12 år. Vi skal tilbage til 2004 for at finde en strammere forsyning, når lageret gøres op i forhold til verdensforbruget af raps.

Ser man på verdenslageret, og ikke EU's, så skal vi dog alene henholdsvis fem år og 10 år tilbage for at være på ca. det aktuelle niveau eller lavere.

Rapsen har oplevet en god forbrugsstigning og samtidig har produktionen haft svært ved at følge med. Efter et par mindre gode rapshøste i Canada og samtidig faldende produktion i EU er lagrene skrumpet ind.

Som bekendt ser det anderledes ud med kornforsyningen. Den er på et højt niveau og derfor ser vi prisforskellen fra kornet til rapsen blive så stor.

Figur 1. Rapsfrø, EU lager i forhold til verdens forbrug

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.