Derfor er udbytterne i vårbyg så ekstraordinært gode i år

Der er ingen tvivl om, at udbytterne i vårbyg har været usædvanligt gode i år. Mark Plus har spurgt en ekspert, hvad årsagen til de høje udbytter i vårbyg er.

Der er mange grunde til at danske landmænd i år har høstet udbytter i vårbyg, som er 15-20 procent højere end normalt – og at nogle har høstet på den rigtige side af 10 ton pr. hektar.

Men hvad er det præcis, der har været afgørende for, at landmænd over hele landet har høstet gode udbytter netop i år?

Det har Mark Plus spurgt Leif Hagelskjær, landskonsulent hos Seges, om. I det nedenstående fortæller han om, hvad han mener, har gjort vækstbetingelserne 2022 til noget helt særligt i vårbyg.

God etablering

- Vårbyg er følsom overfor våd jord og en dårlig jordstruktur. Derfor har det været afgørende, at vi havde tørre forhold under etableringen – og at vårbyggen blev sået i jord med en god løs jordstruktur, siger Leif Hagelskjær.

Han tilføjer, at vårbyggen tilmed blev sået tidligt. Det er også en fordel. Således har forsøg vist, at det koster udbyttetab, hvis vårbyg etableres efter midten af april.

Optimal vækst

Selvom foråret og forsommeren var tør, og vi i en længere periode kørte på kanten af tørke, så klarede vårbyggen sig godt mange steder. 

- Vårbyg har optimale vækstbetingelser ved en vandkapacitet i jorden på 30-60 procent. Er der for meget vand i jorden, søger rødderne ikke i dybden. Dermed bliver afgrøden ikke så robust, hvis der kommer tørke senere på vækstsæsonen, siger Leif Hagelskjær. 

Han tilføjer, at der tilmed hos mange landmænd er faldet tilpas nedbør hen over vækstsæsonen til, at vårbyggen ikke er blevet tørkestresset.

- Udover at det var tørt i foråret, så var det også køligt. Det passer vårbyggen godt, da byg trives ved 15 grader i buskningsfasen og 17-18 grader under skridningen. Kulden har tilmed begrænset fordampningen, ligesom det har givet en jævn vækst, hvor planterne har opnået en god stråstyrke. Derved er risikoen for lejesæd reduceret, siger han.

Let høst

I år har vejret i høst været rigtig godt. Det har også givet en let høst.

- Nedknækning af strå og aks i høst kan give udbyttetab. I år har vi haft usædvanligt lidt lejesæd - og yderst begrænsede tab som følge af nedknækkede strå og aks. Det har gjort, at alle kerner er kommet med hjem, og at der er høstet en tør vare af god kvalitet, siger Leif Hagelskjær.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.