Derfor giver økologiske hestebønner for lidt

Forskere fra Aarhus Universitet har vist, at hvis man vil opnå samme mængde hestebønner i økologisk landbrug som i konventionelt landbrug, er der behov for at forbedre måden, man håndterer skadedyr og sygdomme på. 

Deres forskning viser også, at økologisk dyrkning af hestebønner giver lige så stabile udbytter som forårssåede kornafgrøder og samtidig bidrager med store mængder kvælstof til jorden, som gavner væksten af andre planter.

Forskerne undersøgte, hvor godt hestebønner klarer sig i længerevarende forsøg, hvor de blev dyrket både i økologiske og konventionelle afgrøderotationer. De fokuserede på hestebønnernes produktivitet, hvor stabile udbytter de gav, og deres evne til at optage kvælstof fra luften og gøre det tilgængeligt for planterne. Studiet afslørede betydelige forskelle i produktiviteten ved økologiske og konventionelle dyrkede hestebønner.  

- Vores undersøgelser viser, at når man bruger en konventionel afgrøderotation, får man både højere udbytter og en større variation i udbyttet i sammenligning med økologisk dyrkning. De lavere udbytter i økologiske afgrøder skyldes primært, at der er flere sygdomme, der påvirker planterne i perioden, hvor de udvikler deres frugter, forklarer Chiara De Notaris fra Aarhus Universitet.  

- Når vi prioriterer sundheden af jorden, beskyttelsen af biodiversitet og reducering af brugen af kemikalier, som det gøres i økologisk landbrug, er det vigtigt at skabe et miljø, hvor hestebønner trives. Vi kan tydeligt se forskelle i resultaterne mellem økologisk og konventionel dyrkning, og i de kommende år vil vi arbejde på at mindske de udfordringer, som sygdomme og skadedyr udgør for økologiske hestebønner, for at mindske forskellen i udbytte i forhold til konventionelle systemer, siger Jim Rasmussen fra Aarhus Universitet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.