Det er nu, restbehovet for kvælstof i hveden kan beregnes med satellit

Seges Innovation har udviklet et nyt program, der ud fra satellit kan beregne restbehovet for kvælstof ud fra biomasseindeks og forventet udbytte i marken. Her er fem gode råd til, hvordan du bruger det.

Det nyudviklede program til beregning af restbehovet af kvælstof, kan beregne kvælstofbehovet mellem 430 og 650 graddage. Det falder i uge 20-21 i år - altså i denne og den kommende uge.

Den 14. maj var antallet af graddage 458-472 for henholdsvis Lolland-Falster og Nordjylland.

1. Giver input til om hveden mangler kvælstof

Beregning af restbehovet giver et input til, om hveden mangler kvælstof, og kan indgå i den sidste overvejelse om fastsættelse af N-behovet.

Samtidig med, at antallet af graddage og vinterhvedens udviklingstrin er nået, er der heldigvis også mange tilgængelige satellitbilleder i år, der kan danne baggrund for beregningen.

2. Gemt 30-50 kilo kvælstof

Værktøjet til at fastsætte kvælstofbehovet er mest egnede for bedrifter, der har gemt 30-50 kilo kvælstof per hektar til en tredje tildeling her midt i maj - hvor behovet netop bestemmes ud fra satellit.

Det er dog nok de færreste, der endnu ikke har færdiggødsket deres hvede - med undtagelse af den sene proteingødskning.

3. Tjekker om N-forsyning er i orden

Programmet kan dog også bruges til at tjekke, om kvælstofforsyningen i hvedemarkerne ser ud til at være i orden.

Betingelsen for at bruge programmet er, at sidste gødningstilførsel er sket mindst 21 dage før det satellitbillede, der danner udgangspunkt for beregningen.

4. Viser et lille restbehov

Seges Innovation har på baggrund af gennemsnitlige biomasse-værdier (NDRE) for hver region i perioden 7. maj til 13. maj beregnet det gennemsnitlige restbehov for kvælstof.

Beregningen viser, at der er et lille restbehov i alle regioner, hvis man vurderer det på normaludbytter i regionen.

Det må antages, at de fleste marker er optimal gødede. Men nogle marker vil mangle tredje tildeling og økologiske marker indgår også. Det kan være forklaringen på, at der i gennemsnit beregnes et restbehov.

5. Kræver adgang til CropManager

Det nyudviklede programmet er implementeret i CropManager, og kræver abonnement på CropManager Premium.

CropManager kan beregne det absolutte behov for N-gødning ud fra satellit for alle dine hvedemarker, når markernes vækststadie er omkring stadie 37. Når beregningen kører, kan du tilpasse forventet udbytte og priser.

Kilde: Landbrugsinfo

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.