Det går fint med raps sået direkte i rødsvingel

Indtil videre ser det i hvert fald ud til at gå rigtig godt med etableringen til trods for nogle hårde startbetingelser.

Af: Hans Henrik Fredsted, Agrovi

Direkte såning af raps efter rødsvingel – kan man det? Det ser det ud til.

Rapsen kom i jorden den 8.-10. august efterfulgt af en ekstrem våd periode. Allerede den 9. august måtte såarbejdet afbrydes pga. et skybrud som efterlod 40 millimeter regn. Samlet set kom der ca. 150 millimeter på lokationen i ugen fra 9.-15. august! På trods af dette er der ikke slæmning af jorden, da jordstrukturen er meget god efter 4 år med pløjefri dyrkning og de seneste 2 år med rødsvingel, hvilket har medført, at marken kan absorbere store vandmængder.

Såning af rapsen foregik med 4 meter SLY Boss. Det engelsk/franske firma SLY har udviklet såsættet i samarbejde med australske BOSS med særlig fokus på minimal jordbearbejdning under europæiske forhold.

Såmaskinen arbejder efter et helt unikt princip med en speciel ”undercut” tallerken, der skærer skråt ned i jorden og samtidigt underskærer den seneste afgrødes rødder, inden såsæden til den nye afgrøde placeres.

Forud for såningen er halmen fjernet. Der er brugt 3 kg rapsudsæd pr. hektar til en forventet etablering af ca. 40 planter pr. m2. Desuden blev der iblandet 1,5 kg/ hektar sneglegift med såsæden og placeret 150 kg/ hektar NS 27-4 samt 100 kg/ hektar NPS 18-20-3 i samsåning. Pt. er der er ikke sneglebid overhovedet. Der er ikke brugt insekticider de sidste 2 år og teorien er, at der på den baggrund formentlig er opstået en naturlig balance af nytteinsekter i marken, som holder sneglebestanden nede. Ligeledes er der ikke jordloppebid af betydning i de spæde rapsplanter. Om dette også skyldes nytteinsekter er uvist.

Ukrudtsmæssigt er der ikke noget pt. at køre efter, men det forventes at en opfølgning senere på efteråret bliver nødvendigt.

Godt begyndt er halvt fuldendt, som man siger, og i dette tilfælde tegner det i hvert fald godt for denne rapsmark, og så bliver det blot spændende at se, hvad sæsonen byder. Fortsættelse følger…

Nedenstående billede er taget 2. september 

 

 

 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.