Det glæder jeg mig mest til på Plantekongres: Smittebeskyttelse og mennesker
Ugen på Spidsen: Triazoler spiller en vigtig rolle i svampebekæmpelsen i landbrugsafgrøder, men er der mistanke for at kunne forårsage antibiotikaresistens hos svampe, der smitter mennesker? Det glæder jeg mig til at høre mere om på Plantekongressen 15. og 16. januar i Herning, skriver ugens klummeskribent på Mark Plus.

Det vakte opsigt, da det i februar 2018 kom frem, at landbrugets brug af triazoler til svampebekæmpelse i landbrugsafgrøderne kan forårsage resistens hos svampen Aspergillus fumigatus.

De resistente svampe er et stort problem for syge mennesker med et svækket immunforsvar. Aspergillus fumigatus findes nemlig overalt og spredes med vinden over lange afstande. Svampen kan således inhaleres af syge mennesker med et svækket immunforsvar, og det kan blive fatalt, hvis de ikke kan behandles med et effektivt antibiotika.

Et forbud mod brug af triazoler vil have alvorlige konsekvenser for at bekæmpe tabsvoldende svampesygdomme i landbrugsafgrøderne. På plantekongressen vil Lise Nistrup Jørgensen, seniorforsker på Flakkebjerg, holde et indlæg om, hvad triazolerne betyder for landbruget, mens Maiken Arendrup, professor og overlæge på Rigshospitalet, vil holde indlæg om de problemer, resistens mod visse svampe kan give for patienter med et svækket immunforsvar.

Det glæder jeg mig til at høre.

Uanset hvad budskaberne om brugen af trizoler er, understreger problematikken, hvor vigtigt det er at forebygge resistens.

Derfor kan det ikke gentages for tit, hvad man kan gøre for at forebygge resistens. Når det gælder resistens mod svampemidler, lyder anbefalingerne på LandbrugsInfo:

• Vælg mindre modtagelige sorter og sortsblandinger

• Sprøjt kun ved behov

• Sprøjt ved svage angreb

• Undgå hyppige sprøjtninger

• Skift mellem effektive midler med forskellig virkemekanisme eller

• Bland effektive midler med forskellig virkemekanisme

• Sørg for en effektiv bekæmpelse.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus. 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.