Det hvide guld i fremgang: Roedyrkere tjener stadig penge

Sukkerroer har givet et godt økonomisk resultat i høståret 2020, fremgår det af Patriotisk Selskabs driftsanalyser, der er lige på trapperne.

Sukkerroer giver i høståret 2020 et dækningsbidrag II på gennemsnitligt 5.330 kr. pr. ha hos Patriotisk Selskabs kunder.

Det er ca. 1.000 kr. pr. ha bedre end resultatet for 2019, fremgår det af Patriotisk Selskabs Driftsanalyser 2020/21, som sendes ud til kunderne i de kommende dage. 

Så højt et niveau, skal man tilbage til før 2016 for at finde, påpeger virksomhedsrådgiver Carsten Hansen fra Patriotisk Selskab.

Det gode resultat skyldes blandt andet meget pæne stigninger i sukkerprisen I 2020. Da priserne følger de øvrige råvarer med op, må der også forventes pæne priser i de kommende år. Verdensmarkedsprisen er på samme niveau, som da markedsreguleringerne ophørte, lyder konklusionen.

Resultater i høstår 2020

I 2020 opnåede Patriotisk Selskabs kunder et gennemsnitligt udbytte på 73,8 tons rene roer pr. ha (80 tons 2019) med 17,76 pct. sukker (16,57 pct. 2019). Det giver 13,1 tons (13,2 tons 2019) polsukker pr. ha.

Det betyder, at udbyttet af rene roer holdt stort set niveauet fra 2019, samtidig med at der var en rigtig høj sukkerprocent i 2020.

Bruttoudbyttet steg fra 15.743 kr. pr. ha i 2019 til 16.668 kr. pr. ha i 2020 - som følge af stigende priser på sukkeret, hvor udnyttelsesprisen stiger med 0,17 kr. pr. kg.

Stor variation

I driftsanalyserne fremgår det, at den bedste halvdel høstede 75,8 tons rene roer og 13,6 tons polsukker pr. ha i 2020 - hvilket er samme niveau som i 2019.

Det giver en stor variation mellem gennemsnittet og den bedste halvdel på dækningsbidrag II. Forskellen er 1.500 kr. pr. ha.

Det er især jordboniteten, rettidighed og selvfølgelig vejret, som afgør størrelsen af dækningsbidraget i sukkerroer. 

Herudover er renhedsprocenten kombineret med afstanden til fabrikkerne altafgørende. Jo længere produktionen er fra fabrikken, jo renere skal roerne være for at kunne forsvare en fortsat produktion af roer på distancen, lyder konklusionen.

I udnyttelsesprisen brutto kr. pr. kg er der en variation mellem de højeste og laveste på ca. 0,24 kr. pr. kg - og en stor del af variationen kan direkte henføres til renhed af roerne og afstanden til fabrikkerne. Holdes variationen op mod gennemsnitsudbyttet, giver det en forskel i dækningsbidrag II på op mod 3.100 kr. pr. ha.

Der kan stadig tjenes penge på sukkerroer

Analyserne for 2020 viser altså, at der er penge at tjene på sukkerroer for den gennemsnitlige avler - med de nuværende priser på sukkermarkedet.

Samtidig er sukkerroer en robust afgrøde, der næsten altid lykkes - trods det omskiftelige klima vi ser i disse år.

Roerne klarer sig ofte bedre end andre afgrøder under tørke, takket være et dybt og stærkt rodnet som er i stand til at finde vand i jorden - og en meget lang vækstperiode.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.