Det kan let blive dyrt at spare på P- og K-gødning

Man kan godt spare på fosfor- og kalium-gødningen et enkelt år - men det er dyrt på den lange bane.

Det kan være fristende at spare på dyrt indkøbt fosfor- og kalium-gødning til den kommende sæson. Men man skal gøre sig klart, at det kan blive dyrt på den lange bane.

- Tyske forsøg har vist, at der går fem år, inden man for alvor ser en nedgang i udbyttet, hvis man sparer på fosfor. Men forsøgene viser også, at det tager lang tid at få udbytterne på ret køl igen, hvis først jordens indhold af fosfor bliver kritisk lavt.

Det fortalte Ole Schou, planteavlskonsulent hos VKST, da foreningen i tirsdags holdt Planteavlsmøde 2022. Han tilføjede, at det ifølge de tyske forsøg kan koste et udbyttetab på 10 procent i 20 år, hvis man får udpint jorden for fosfor.

Pas især på i vårsæd

Mens mange ejendomme i Jylland, hvor der er tilført husdyrgødning gennem mange år, faktisk kan spare på fosfor-gødningen, er situationen anderledes på Sjælland.

Her er fosfor-tallene faldet på mange marker i løbet af de seneste år. Derfor skal man ifølge Ole Schou være meget opmærksom på fosfor-tallene - og passe meget på med at spare på fosforgødningen til især vårsæd.

- Med fosfor-priser på 25 kroner per kilo kan det for nogle landmænd være en god investering at investere i en såmaskine, der kan placere fosfor til vårsæden, sagde Ole Schou.

I forhold til kalium påpegede han, at det kan være en udfordring på ejendomme, hvor halmen fjernes. Det gælder især halm fra raps, som indeholder meget kali.

Faktaboks

Fosfor giver hurtig vækst i form af en hurtigere og større rodudvikling, flere sideskud og stimulerer blomster og frøsætning. 

Kalium forbedrer plantens næringsoptag, fotosyntese, vækst, stråstyrke og foderværdi, ligesom det påvirker planternes modstandsdygtighed over for kulde og tørke. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.