Jens Erik Jensen, landskonsulent for Seges, præsenterede på Plantekongressen måder, hvorpå planteavleren kan minimere pesticidrester i sine afgrøder.
Det sker sjældent, at Fødevarestyrelsen finder kontrolprøver på danske afgrøder, som ligger over de lovpligtige grænseværdier for pesticider. Ikke desto mindre er det ifølge Jens Erik Jensen vigtigt at dyrke sine afgrøder med fokus på at undgå pesticidrester i sine afgrøder.
Han påpeger i denne sammenhæng, at pesticidrester i fødevarer er et særligt følsomt emne i den offentlige debat.
Ifølge Jens Erik Jensen er der en række af faktorer, som spiller ind på tilstedeværelsen af pesticider i høstede afgrøder.
Først og fremmest er behandlingstidspunktet en væsentlig faktor. Der er desuden en væsentlig forskel på, hvorvidt der anvendes et høj- eller lavdosismiddel, et kontaktmiddel eller systemisk middel og desuden et jord- eller bladmiddel.
Af andre faktorer nævner Jens Erik Jensen planternes evne til at nedbryde pesticidet og desuden koncentrationsforskelle i de forskellige plantedele.
Gode råd
Jens Erik Jensen gør opmærksom på en velkendt men altafgørende pointe, hvis man vil undgå pesticidrester i sine afgrøder: ”Brug kun godkendte midler”, pointerer han.
Det er desuden vigtigt altid at vurdere behovet for pesticider generelt.
Jens Erik Jensen opfordrer til, at man i samme omgang overvejer ikke-kemiske alternativer f.eks. biologisk bekæmpelse.
Anvendelse af en sprøjteplan er også et effektivt middel i kampen mod pesticidrester i afgrøderne.
Det er desuden vigtigt, at man undgår afdrift til naboarealer, ligesom man skal respektere betingelser for kontraktavl.
Kommentarer