DLF fastholder høje kilopriser til frøavlerne
Cirka 10 kr. pr. kg er gennemsnitsprisen i DLFs aconto afregning til deres avlere af græs- og kløverfrø. Det er på niveau med de seneste år.

"Vi har fastholdt det prisniveau, vi har haft i de seneste år, i vores netop udbetalte aconto beløb til avlerne.

Vi har i år udbetalt ca. 10 kr. pr. kg i gennemsnit for alle frøarterne, hvilket er på niveau med de seneste syv års høje prisniveau«.

Det fortalte avlsdirektør Anders Mondrup fra DLF Seeds på de første af DLFs årlige avlermøder, der startede i mandags og fortsætter næsten til jul rundt om i landet.

»Samlet set har vi i 2018 udbetalt ca. 13.000 kr. pr. ha i gennemsnit af græs- og kløverfrø. De sidste par år har hektar-prisen ligget på ca. 14.000 kr. Hovedårsagen til det lavere beløb i år er lavere udbytter«.

Anders Mondrup glæder sig over, at markedet for frø ser fornuftigt ud balancemæssigt, når man kigger på Europas lagre, høst og salg. Faktisk er der faldende lagre for de fleste arter af græs- og kløverfrø - undtagen for hundegræs og strandsvingel.

Udbytte og kvalitet

Men det er udbytterne, der først og fremmest betyder noget for avlernes afregning, understreger Anders Mondrup.

»I år har DLF haft udbytter, der i gennemsnit ligger på 88 pct. af normaludbyttet (5 års snit)«.

»Der har selvfølgelig været forskydninger i år - både mellem avlere, der har været mere eller mindre tørkeramt - og mellem frøarterne. Men når man tager den voldsomme tørke i 2018 i betragtning, er vi overordnet set tilfreds med udbytteniveauet i år«, siger han.

Nogle arter som hundegræs, rødsvingel og hvidkløver har givet næsten normaludbytte med indeks 95-100. Især hundegræs har haft et rigtig flot udbytte. Mens engrapgræs har været ringe og er bundskraber med indeks 73 (73 pct. af normaludbytte for arten), se faktaboksen nederst.

Anders Mondrup kom også ind på kvaliteten af årets høst.

»Det ser ud til, at vi har en fornuftig kvalitet i årets høst. Vi frygtede ellers det modsatte, men det ser bedre ud end ventet. Dog har vi lidt mere énårig rapgræs i renvaren end normalt«.

Godt salg i efteråret

Salgssæsonen her i efteråret er startet rigtig godt, siger han.

»Især i den nordlige og vestlige del af Europa har salget ligget højere end normalt. Det er især fodergræs, der har trukket opad.

Der har været en klar sammenhæng mellem øget efterspørgsel og de områder, der har været hårdest ramt af tørke. Her har kvægbrugerne manglet foder og skullet reparere marker. Senere er plænegræs til professionelle og private også kommet godt i gang«.

Salget i Sydeuropa har ligget på normalt niveau i efteråret.

 

 

Faktaboks

Udbytteindeks 2018, pct. af normaludbytte

Hundegræs 100

Rødsvingel 98

Hvidkløver 95

Strandsvingel 90

Alm. rajgræs 86

Ital. rajgræs 79

Rajsvingel 78

Engrapgræs 73

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.