DLG: Derfor er der prisudsving på rapsen

DLG fortæller i deres markedsorientering om raps om den seneste tids prisudsving.

Af Junior Trader, Salli Bekke

Rapsfrø

Siden seneste update har rapspriserne været på lidt af en rutchebanetur, hvor vi ramte det laveste niveau mellem jul og nytår. Med det nye år kom heldigvis forbedrede priser, men lykken varede kun kort og allerede d. 8. januar knækkede den opadgående kurve. Rapsen har de seneste dage været lidt retningsløs, og da der ingen fundamentale nyheder er i markedet, er det de omkringliggende markeder, som sætter retningen.

Den relativt hurtige stigning, vi så i årets første uge, skyldtes til dels støtte fra tekniske analyser, der på daværende tidspunkt talte om kortsigtede stigninger, samt stigninger i Brent-råoliepriserne.

På den prisnegative side mærker europæisk raps stadig konkurrence fra import af biodiesel samt import af australske og canadisk raps.

Sojaolie

Sojamarkedet er stadig et vejrmarked, og de generelt tørre og varme vejrudsigter holder ved. Ikke desto mindre er afgrødernes potentiale stadig godt – dog er Argentina mere udfordret end Brasilien. Markedets eneste nyhed kommer fra Argentina, som har besluttet at fjerne 18 procent af deres eksportafgift, 0,5 procentpoint pr. måned i 24 måneder. Den første reduktion har allerede fundet sted.

Palmeolie

Palmeolien har vist pæne stigninger de seneste uger, understøttet af stigende eksporttal. Ligeledes er forventningerne til den kinesiske import, forud for det kinesiske nytår, stor. Malaysia, den største palmeolieproducent har besluttet at fjerne eksportafgifter på olien fra d. 8. januar og tre måneder frem, i forsøget på at reducere de interne lagre og dermed give yderligere støtte til de nylige prisstigninger.

Valuta

Euro/US Dollar-pariteten har fortsat den opadgående trend over nytåret. De seneste dage har vi dog set en korrektion, som blandt andet kan begrundes med udfordringer i den tyske regeringsdannelse. Investorer er desuden afventende forud for offentliggørelse af ECB’s pengepolitik samt nyeste inflationstal fra USA.

Råolie

Brent råolien handlede i sidste uge i det højeste niveau i 3 år og opturen fortsætter. Forklaringen på prisstigningen skal endnu engang hovedsageligt findes i geopolitisk uro, denne gang I Iran. Iran er det tredjestørste af OPEC-landene og den politiske uro i landet sætter derfor sit aftryk på markedet. Opecs beslutning om at fortsætte deres reduktion af produktionen til udgangen af 2018 virker stadig understøttende på markedet, men USA's aggressive produktionsstigning trækker i den modsatte retning.

Forecast

På trods af de seneste dages stigninger ser vi ikke fundamentale ændringer i markedet, som understøtter gammel høst. Vi holder derfor fast i vores neutrale til prisnegative forecast, mens vi holder øje med udviklingerne i valutakursen samt råolieprisen. Forventningen til ny høst forbliver også uforandret og dermed positiv.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg."

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.