DLG: Flere prisstigninger på korn ligger i kortene
Yderligere prisstigninger på korn ligger i spillekortene, men i hvilken størrelsesorden er det umuligt at spå om før den nordlige halvkugle kan gøre det samlede resultat op.

Af I. Rolf Pedersen, prokurist, DLG

En ulykke kommer sjældent alene

Et sammenfald af flere prisunderstøttende begivenheder kloden rundt driver kornpriserne i vejret til de højeste niveauer i flere år.

Vi skal tilbage til maj 2014 for at finde et tilsvarende niveau. I flere perioder fra medio 2010 frem til maj 2014 var det nuværende niveau dog rent faktisk hverdag. Det glemmer man hurtigt.

Som et kuriosum kan nævnes, at udsvingene på Matif siden år 2000 har været voldsomt store. Vi har set spotprisen bevæge sig mellem euro 100 medio 2002 til euro 295 primo 2008.

Danmark bliver i år nettoimportør af korn! Er der lagt i kakkelovnen til yderligere stigninger?

Kornhøst i EU måske ned med 30 mio. ton

En rekord voldsom tørke med tilhørende hedebølge kunne i værste fald gå hen og reducere den samlede kornproduktion i EU i år med måske omkring 30 mio. tons.

Alene produktionen af blød hvede frygtes at fald med op mod 14 til 16 mio. tons. I givet fald den laveste produktion i seks år.

Ringe vårhvede i USA

 En ”crop tour” i USA har lige afsløret, at der er udsigt til at udbyttet i vårhvede kommer ud 13 procent under femårs-gennemsnittet.

I Sortehavsområdet forventes det, at tørke her ligeledes vil barbere udbytterne og produktion med op mod 15 procent, og for at føje spot til skade har regn de seneste dage truet kvaliteten.

I Canada reduceres forventningerne til udbytterne løbende i takt med at varmegraderne ligger over det normale.

Australien døjer med langvarig tørke i de østlige områder New South Wales og Queensland, hvilket stresser hveden.

USDA rapport på fredag

Markedet venter nu i spænding på meldingen fra USDA på fredag.

Der er ingen tvivl om, at produktionen reduceres kraftigt i forhold til sidste måneds rapport. Spørgsmålet er, om de reducerer ligeså meget som markedet forventer, eller om de ”klipper den over” i flere bidder.

Den videre prisudvikling

En forventning om en global produktion der kommer til at ligge under produktionen betyder, at der skal spises af lagrene med dertilhørende forværring af den samlede forsyningssituation.

Yderligere prisstigninger ligger derfor i spillekortene, men i hvilken størrelsesorden er det umuligt at spå om før den nordlige halvkugle kan gøre det samlede resultat op.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure) ”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg. ”

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.