DLG: Forvent stigende rapspris på langt sigt

I Europa holder aktørerne i rapsmarkedet godt øje med vejrudsigterne i forhold til den europæiske vinter

Af Christian Dam Olesen, rapshandler, DLG

Manglen på fundamentale nyheder i det europæiske rapsmarked giver ikke høj aktivitet i markedet i disse dage.

Ligeledes er det amerikanske marked lukket grundet Thanksgiving-fejringen, hvilket også begrænser informationsstrømmen. Dermed har det været råolien, som har sat dagsordenen i sidste uge.

I det fysiske marked ser vi, at crusherne dækker januar-marts positioner grundet gode crush-marginer samt bekymring om import af australsk and canadisk canola. Samtidig ser vi god efterspørgsel på rapsolie til biodiesel i denne periode, hvilket får crusherne til at sikre sig frøene.

Den australske høst er i fuld gang, og 20-30 procent af arealet er høstet. De første forlydender tyder god kvalitet og fine udbytter. Det skal dog pointeres, at de australske landmænd har høstet de områder, som ikke har været væsentligt påvirket af frost og tørke. Høsten rykker nu til den trøske- og frostpåvirkede del af canola-arealerne.

I Europa holder markedsaktørerne godt øje med vejrudsigterne i forhold til den europæiske vinter. En streng vinter kan være fatal for de resterende rapsarealer i Europa.

International Grain Council, ICG, er anderledes optimistisk for rapsarealerne uden for EU, hvor de forventer et areal over en mio. hektar. Også i Canada ser ICG stigende arealer til foråret.

Korrelerende markeder

Efter at prisen på palmeolie er faldet til det lavest niveau i ni år, er prisen nu igen steget en smule grundet profittagning på de lave niveauer. Senest er det en faldende eksport i perioden 1.-20. november i forhold til oktober måned, som har skuffet markedsaktørerne.

Man skal lede længe efter stigende prisnyheder i sojakomplekset, så længe Kina ikke er købere af amerikanske bønner. Derfor følger markedsaktørerne udviklingen nøje op til G-20 mødet i slutningen af november.

Den amerikanske høst var 91 procent færdig i starten af sidste uge, hvilket er 5 procent lavere end et 5-års gennemsnit. Såningen i Brasilien er stadig foran et historisk gennemsnit, og markedet forventer, at Brasilien vil høste de første bønner inden jul, hvilket vil løse det kinesiske dilemma.

Valuta i ro

Fraværet af de amerikanske investorer grundet Thanksgiving gav en rolig sidste uge i FX-markedet.

Euroen har været supporteret af de fremskredne forhandlinger mellem EU og UK.

Investorerne er dog lidt forsigtige med at investere i euro grundet en divererende politik fra ECB. Investorerne er dog også forsigtige med US dollar grundet FED’s indikation om en svækket amerikanske performance. 

Råolie

Råolien fik endnu et tryk nedad i sidste uge, og handlede kortvarigt under 62 US dollar pr. tønden efter et prisfald på over 7 procent, da det så værst ud. Faldet mindede meget om det kraftige prisfald tirsdag i forrige uge.

Prisfaldene blev udløst af en kombination af øget tvivl om, hvorvidt OPEC-landene vil overholde deres produktionsbegrænsninger, særligt efter at Donald Trump har udtalt, og at Saudi Arabien har været meget lydhør over for hans ønske om en lavere oliepris.

Forventning: Stigende priser på langt sigt

På kort sigt er vi relativt prisneutrale til prisnegative på rapsfrø, men vi ser stadig stigende priser på længere sigt på grund af den europæiske forsyningssituation.

For ny høst ser vi stigende priser på grund af arealnedgang samt ufavorable betingelser i Europa.

Ansvarsfraskrivelse
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.