DLG: Hold på jeres raps

Hæver Kina importtolden på amerikansk soja, kan det påvirke det europæiske rapsmarked positivt, da australsk og canadisk raps i højere grad vil gå til at dække kinesiske crusheres behov end til europæiske.

Af Junior Trader, Salli Bekke, DLG

Seneste USDA-rapport påvirkede rapsmarkedet positivt, mens der stadig ikke er fundamentale nyheder fra markedet selv.

Den europæiske rapspris lider under mængden af frø i indeværende høstår:

  • Overgangslagrene til høst ’18 forventes at være rekordstore og mange crushere har fjernet foden fra speederen og nogle har sågar trykket bremsen i bund pga. dårlige crushmarginer.
  • Udbytteforventningerne for høst ’18 presser indkøbere til at begrænse deres indkøb.
  • Lave priser i kombination med lave præmier giver ikke landmændene incitament til at sælge.
  • Den lavere importafgift til Europa af argentinsk og indonesisk biodiesel lægger stadig en dæmper på markedet

Når det er sagt, skal det dog tilføjes, at rapsen tog et pænt spring opad i starten af ugen, med en efterfølgende lille korrektion.

Stigningen skyldes sojakomplekset, som reagerer på den spændte stemning mellem USA og Kina.

Hæver Kina importtolden på amerikansk soja, kan det påvirke det europæiske rapsmarked positivt, da australsk og canadisk raps i højere grad vil gå til at dække kinesiske crusheres behov end til Europæiske.

Kina-krise påvirker sojaolie

Prisen på sojabønner steg efter offentliggørelsen af USDA-rapporten, da det amerikanske estimat for arealet for høst ’18 var lavere end markedet forventede og tilmed lavere end arealet i høst ’17.

Glæden varede dog ikke længe, da handelskrisen mellem USA og Kina effektivt trak markedet ned på samme niveau, som vi så inden påske.

Det er usikkerheden om, hvorvidt Kina gør alvor af at pålægge yderligere importafgift på sojabønner fra USA (som pt er på 13 procent), der påvirker markedet.

Pt. har Kina meldt ud, at de overvejer at introducere en afgift på 25 procent på en række varer, hvis USA tilføjer yderligere afgifter på kinesiske varer.

En stigning i sojaafgiften på 12 procent-point vil påvirke begge markeder negativt: Kina kan på den korte bane få dækket deres behov fra Sydamerika. Men på den lange bane vil forsyningsbalancen blive udfordret og kinesiske crushere kommer til at se sig omkring efter alternative afgrøder, for eksempel australsk og canadisk raps.

Samtidigt vil kinesiske svineproducenter blive alvorligt udfordret, da sojaen her kan være utrolig svær at erstatte.

Det amerikanske marked på den anden side vil svømme i bønner.

Hvordan kinesisk straftold kan kan sende store mængder sojabønner ud i verden kan du læse her.

Palmeolie har fundet fodfæste

Palmeolien handler pt. på højeste i niveau i en måned, og har altså fundet fodfæste efter at have taget en solid nedtur i anden halvdel af marts.

De vegetabilske olier generelt og dermed også palmeolien nyder godt af øget interesse inden Ramadanen, men det er forventet, at produktionen i april-september 2018 vil være større end forbruget, og de langsigtede udsigter er dermed ikke prispositive.

Alle øjne mod USA

EUR-USD pariteten har været nogenlunde stabil den seneste måned med kun små udsving.

Dollaren forbliver købt af investeringsfondene, som har genfundet optimismen og desuden forventer fire renteforhøjelser mod FED’s nuværende udmelding om tre. Alle øjne vender mod USA som på fredag offentliggør nyeste arbejdsløshedstal.

Råolie fik ordentligt dyk

Råolieprisen tog de sidste dage i marts et ordentlig dyk efter at have været steget gennem hele marts måned. De seneste par dage har prisen stabiliseret sig i niveauet omkring 68 USD per tønde.

Markedet er stadig under pres grundet USA's øgede shale oil produktion samt øget produktion fra Rusland i marts måned. OPEC-landenes ønske om at begrænse udbuddet af råolie til verdensmarkedet er pt lidt i modvind.

Holder godt øje

Vi tror stadig ikke på prisstigninger på gammel høst, men heller ikke på prisfald. Vi er neutrale, men holder godt øje med stemningen mellem USA og Kina. Ny høst er uforandret, og vi tror stadig på prisstigning.

 

 

Faktaboks

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg." 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.