DLG: Hvedelagre sættes op til nu 27 procent af årsforbruget

Ny USDA-rapport vuderer, at der er en særdeles god forsyning af korn.

USDA-rapporten i går kl. 18.00 dansk tid bød ikke på de store overraskelser. Samlet set opjusteres de globale hvedelagre marginalt fra 192,6 mio. ton til 192,9 mio. ton svarende til 27,1 procent af det samlede årsforbrug.

De tilsvarende tal for majs er en opjustering af lagrene fra 190,6 mio. ton til 191,5 mio. ton svarende til 19,7 procent af det samlede årsforbrug. Vi står dermed overfor en særdeles god forsyning af korn.

Hvede og majs

Ændringen i hvedelagrene dækker bl.a. over en samlet reduktion i den globale hvedeproduktion på 1,3 mio. ton til 719,9 mio. tons samt en nedgang i det samlede forbrug på 1,4 mio. ton. Australiens produktion nedjusteres med 1 mio. ton som følge af lang tids tørke i det sydøstlige område. Andre nedjusteringer finder vi i Egypten med 0,8 mio. ton og Kazakhstan med 0,5 mio. ton. På den anden side af vægtskålen opjusteres EU’s produktion med 1,4 mio. ton.

Den største overraskelse, som dog alligevel er i småtingsafdelingen, er en nedjustering af majsudbyttet i USA, som resulterer i en produktion her på 366 mio. ton mod sidste måneds prognose på 367,7 mio. ton. Mange havde forventet en mindre opjustering af USA’s majsudbytte.

Globalt set sætter majsproduktionen dog stadig rekord med 990,3 mio. ton, svarende til nøjagtig 50 procent af den globale kornproduktion. EU’s majshøst opjusteres med 2 mio. ton til 73,1 mio. ton, og importen nedjusteres med 1 mio. ton til kun 6 mio. ton, hvilket er 10 mio. ton mindre end i sidste høstår.

Efter begrænsede stigninger lige efter offentliggørelsen af rapporten sluttede dagen med stort set uændrede noteringer, og markedets konklusion er, at rapporten igen-igen-igen ikke indeholdt noget afgørende nyt.

De fysiske markeder

Majshøsten i USA nærmer sig sin afslutning, og der mangler p.t. kun ca. 20 procent. Egypten har købt fire laster hvede (tre fra Frankrig og en fra Rumænien) til priser på samme niveau, som blev handlet den 1. november. I Danmark er engrosmarkedet koncentreret om foderbyg og -hvede i retning af de store foderområder i Nordvesttyskland. I Tyskland betegnes det meste af hveden nu som værende eksportegnet møllehvede med et proteinindhold på 11,5 procent eller min. 11,0 procent. Der er fortsat store tillæg på hvede med højt proteinindhold.

I Frankrig er der god efterspørgsel på majs i spot-positioner, hvilket ikke er overraskende, idet EU i denne uge kun har givet importlicens til 34.000 tons. EU nulstillede i går importafgiften for majs, sorghum og rug. Interessen for spotvarer må forventes at fortsætte, indtil den nulstillede importafgift til EU får genstartet importen fra 3. lande. I Polen, som også har en stor produktion af majs, løber varestrømmen af nyhøstet majs på biler ind i Tyskland, delvist som substitution af hvede, som tyskerne med fordel kan eksportere som møllehvede.

Retningen i kornmarkedet bliver på baggrund af rapporten ikke ændret markant, og vi vurderer, at kornpriserne i den kommende periode vil udvikle sig uden den store dramatik.

 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg. Artiklen er skrevet af Rolf Pedersen, Jesper Westmark Andersen og Natalya Vdovenko, alle fra DLG.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.