DLG: Landmænd holder fast i rapsfrø - priser tripper på stedet
Markedet for rapsfrø mangler fundamentale nyheder.

Af  Natalya Vdovenko, risikoanalytiker, DLG

Markedet for rapsfrø mangler fundamentale nyheder, og Matif handles derfor lidt op og lidt ned uden de store udsving.

Landmændene sælger ikke, og europæiske crushere får dækket deres behov for frø gennem import.

Dette blev bekræftet af Europa-Kommissionens seneste importtal, som annoncerede en import på 67.000 tons denne uge og 684.000 tons siden høsten 2017 begyndte.

Sojapriser falder

Sojakomplekset har været præget af faldende priser de seneste dage, og sojaolien har på Chicago-børsen CBOT ramt det laveste niveau i fire måneder.

Faldet kan til dels begrundes med EPAs, det amerikanske miljøministeriums, forslag om at reducere biodieselforbruget i USA i 2018.

Palmeolie følger soja

Udviklingen i sojamarkedet har påvirket palmeolien, hvis seneste eksporttal desuden ikke var i stand til at genskabe købsinteressen. 

Euro falder overfor dollars

EUR/USD pariteten faldt i begyndelsen af ugen på FX-markedet.

Dette skete til dels på grund af grund af valget i Tyskland, hvor Angela Merkel, på trods af at have vundet sin fjerde periode, er skuffet over valgresultatet.

Canada opjusterer rapsudbytter markant - priserne dykkerMark Onsdag 20. september 2017 · 12:09

Det er i særdeleshed presset fra det højreorienterede parti AfD, som bekymrer investorer, mens også dannelsen af den nye regering kan blive en udfordring.

Dermed er der risiko for at Tysklands økonomi, som må betragtes som værende motoren i euro-zonen, på den korte bane går lidt i stå og dermed bremser Euroens udvikling. 

Råolie steg i kølvandet af Kurdistan

Råolieprisen steg efter at Tyrkiets præsident Erdogan annoncerede, at råolie fra det Kurdistan ikke længere kan passere gennem landet.

Erdogan meddelte dette på baggrund af regionens udmelding om at afholde folkeafstemning vedrørende regionens selvstændighed.

Kurdistan producerer i gennemsnit 600.000 tønder olie pr. dag, hvoraf 550.000 bliver eksporteret via Tyrkiet. Desuden bekræftede udsigten til en eventuel forlængelse af OPEC-aftalen den stigende tendens.

Prognose

Det europæiske marked er gået i stå, eftersom landmændene ikke sælger, og der desuden er nogenlunde balance i udbud og efterspørgsel.

Vores anbefaling forbliver uforandret: vi anbefaler en net square position, kort i de kommende måneder og lang herefter.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.