DLG: Pilen peger ned for rapsprisen

Trods de seneste dages korrektion er udsigterne for gammel rapshøst ikke for lyse.

Af Salli Bekke, junior trader, DLG

Rapspriserne er været i frit fald og har været det siden sidste opdatering.

Matif-rapsen har mistet i omegnen af 15 euro pr. ton (ca. 11 danske kr. pr. hkg) på maj-terminen, og på trods af de seneste dages korrektion er udsigterne på gammel høst efter vores mening ikke for lyse.

Det store fald skyldes stadig konkurrence fra australsk raps, som vi forventer en stor import til EU af, samt det nærmest konstante pres fra valutaudviklingen i EUR-USD pariteten, som vi har oplevet siden udgangen af 2017.

Crushere i Europa er desuden presset grundet svage crushmarginer, og i rapskomplekset tyder alt på at rapsbenet er svagere end olie og kagebenene - og er dermed også det ben, som først skal knække.
 
Der er stadig ingen fundamentale nyheder i rapsmarkedet, og med mangel på disse er det igen de omkringliggende markeder, som får lov at sætte retningen.

De tekniske analyser på både kort og lang sigt på Matif maj-terminen er negative. Den næste bund er i omegnen er 346 euro pr. ton (ca. 258 danske kr. pr. hkg) og derefter 341,5 euro pr. ton (ca. 254 danske kr. pr. hkg).
 
Hvis vi forsøger at genfinde optimismen for en stund, kan de stigninger, vi har set i sojakomplekset i den seneste tid, smitte af på rapsen. Vi tror dog kun på relativt små og kortvarige korrektioner. Pilen peger stadig mod bunden. 

Sojaolie som en plade i hak

Det føles lidt som en plade, der er gået i hak, når vi endnu engang skriver, at sojamarkedet er et vejrmarked.

Ikke desto mindre er det sandheden. Vejrudsigterne i Argentina spår om meget tørt vejr over sojaarealerne i de kommende uger, som i forvejen er udsat for tørke.

Vi befinder os pt. i en for soja vigtig vækstfase, så de negative nyheder betyder at markedsaktørerne er begyndt at indprise en øget præmie.

I Brasilien er høsten påbegyndt mange steder, men også her driller vejret. Det nordlige Brasilien ventes nemlig at blive ramt af megen nedbør i disse dage, hvilket kan forsinke høsten og forårsage mindre lokale oversvømmelser.
 

Valuta: Fortsat pres på dollar

Euro-dollar-pariteten er på det højeste niveau i flere år.

Investorerne er tilsyneladende konstant nervøse over USA og Præsident Trumps næste træk, og så snart én nervepirrende hændelse er overstået, spores nervøsitet over den næste. Dét presser dollaren, som kæmper med at finde støtte og tilsyneladende endnu ikke har fundet sit bundniveau.
 

Råolie på vej ned

Brent-råolien handler i dag i omtrent samme niveau som ved seneste markedsopdatering, men prisen har i mellemtiden været sendt op og er altså pt. på vej ned.

Nedturen skyldes imidlertid ikke fundamentale nyheder, men derimod at operatører henter profit hjem på de store stigninger.


Prognose

Vi gentager os selv og tror på trods af de seneste dages stigninger og øvrige aktørers lovning om stigende priser ikke på stigninger på gammel høst.

Vi holder derfor fast i vores neutrale til prisnegative forecast, mens vi holder øje med udviklingerne i valutakursen samt sojapriserne. Forventningen til ny høst forbliver også uforandret og dermed positiv.

 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg. ”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.