DLG: Rapsfrøet venter på pigebarnet La Niña

La Nina - modstykket til det mere kendte El Niño-fænomen - medfører varme og tørke til de amerikanske afgrøder og store mængder af regn til de asiatiske og australske afgrøder.

Af risikoanalytiker Natalya Vdovenko, DLG

I sidste uge oplevede vi endnu en uge, hvor rapsfrø og andre oliefrø var påvirket af den "bullish" tone i palmeolien. Lave produktionsforventninger på palmeolie og de laveste palmeolielagre i to år har støttet oliefrømarkederne.

På nuværende tidspunkt er det største spørgsmål i oliefrømarkederne: Kommer La Nina?

La Nina (La Niña, som betyder pigebarn, er modstykket til det mere kendte El Niño-fænomen i det tropiske Stillehav. De to fænomener forekommer altså på skift, red.) medfører varme og tørke til de amerikanske afgrøder og store mængder af regn til de asiatiske og australske afgrøder.

I løbet af sidste uge oplevede vi en ratio på 1:2,4 mellem prisen på møllehvede og raps. Det er længe siden at vi har oplevet en ratio på dette niveau. Dette kan betyder, at prisen på raps kan blive tynget af stemningen på omkring liggende afgrøder markeder og dermed eventuelt acceleration.

Sojakomplekset

I forhold til sojakomplekset kan vi også berette, at La Nina er et stort spørgsmålstegn. På nuværende tidspunkt er der en 50 procent sandsynlighed for, at La Nina indtræffer.

Tirsdag aften udsendte USDA deres månedlige WASDE-rapport. En afdæmpet rapport fik i første omgang sojabønner og sojaskrå til at handle tæt på uændret, men til slut fortsatte markedet i den opadgående trend, som vi har set de seneste dage.

I WASDE-rapporten sænkede USDA estimaterne for overgangsbeholdningerne i USA med 15 mio. bushels på baggrund af en større eksport. Produktionen i Brasilien holdes uændret, mens produktion i Argentina opskrives med 500.000 tons grundet bedre udbytter.

Palmeolie

Det er ikke kun udbuddet af palmeolie, som driver den bullish tone i markedet, som vi nævnte tidligere. Efterspørgslen på palmeolie påvirker også markedet. Rapporter påpeger, at eksporten af palmeolie fra Malaysia steg med 25 procent i marts måned.

Derudover påpeger analysebureauet Oil World, at temperaturerne i marts i Malaysia var ekstraordinære høje og med en kritisk tørke i 80-85 procent af palmearealerne, vil vi formegentlig se et større fald i produktionsniveauet end de foreløbige forventninger.

Råolie

Prisen på råolie faldt i starten af sidste uge grundet udtalelser fra Saudi Arabien. De offentliggjorde, at de kun ville fastfryse produktionsniveauet på råolie, hvis Iran forpligter sig til eventuelt kommende aftale mellem OPEC og Rusland. Dette rejste tvivl omkring den forstående aftale forhandling mellem OPEC og Rusland.

Denne trend vendte rundt, da nyhederne i råolie markedet fokuserede sig omkring et fald i de amerikanske olielagre på 4,3 mio. tønder. Dermed er prisen solidt tilbage over 40 US-dollars pr. tønde.

Hvis aftalen, som der forhandles om på søndag i Doha, bliver en realitet vil vi formegentlig opleve yderligere stigninger i prisen på råolie.

Indtil videre er stemningen positiv, da Rusland og Saudi Arabien er blevet enige om, at arbejde videre mod en aftale om fastfrysning af produktionen, uanset om Iran tilslutter sig aftalen eller ej.

Forecast
Vi er neutrale for prisen på rapsfrø på gammel høst, og vi tror på et bullish marked, når vi taler om ny høst.

På kort sigt vil vi kunne opleve korrektioner i prisen, men vi ser stadig bullish på længere sigt.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.