DLG: Rapsprisen under pres - markedet afventer dom over udvintring

Det er endnu for tidligt at spå om udvintring grundet den hårde frost er blevet en realitet for de europæiske afgrøder.

Af Salli Bekke, Junior Trader, DLG

Rapsen forsatte sin stigning til udgangen af februar, men marts har været hård ved priserne. Vi har på de første 12 dage set et fald i omegnen af 10 euro, efterfulgt af en lille korrektion de seneste par dage.

Coceral er i denne uge kommet med deres foreløbige estimat af EU-landenes areal, udbytte og produktion for høst 2018. Der er på rapsen ingen overraskelser i nyheden: EU 28-arealet holdes praktisk talt uændret med 6,646 mio. hektar i 2017 til 6,660 mio. hektar i 2018 og et udbytte på 3,3 ton i begge år.

Den danske produktion estimeres dog til at blive knap 200.000 ton mindre end sidste år, grundet både mindre areal og forventet lavere udbytte.

Coceral-prognosen har ikke påvirket markedet, som stadig er presset: Landmanden venter på bedre priser og sælger stadig ikke. Der er store overgangslagre, og importerede varer flyder i en lind strøm.

Om udvintring grundet den hårde frost er blevet en realitet for de europæiske afgrøder, er det endnu for tidligt at spå om.

Korrektionen, vi har set de sidste par dage, skyldes altså stigninger på palmeolien samt i sojakomplekset - og ikke vinterfrosten.

Vejrmarked for sojaolie

Sojakomplekset er stadig et vejrmarked, og selv om det for nyligt har regnet i Argentina, er der ikke kommet vand nok til at redde høsten.

De nyeste estimater forventer en produktion i omegnen af 40-45 mio. ton mod USDAs nyeste estimat på 47 mio. ton.

Det er en realitet, at Brasiliens forbedrede produktion ikke kan opveje tabet i Argentina.

Ikke desto mindre er høsten godt i gang i Brasilien nu, og man er på én uge gået fra en gennemførelsesprocent på 46 til 62.

Palmeolie har rettet sig

Palmeolien har rettet sig en smule de sidste par dage efter store fald de seneste uger.

Rettelsen skyldes hovedsageligt en forventning om en lidt forbedret eksport, men realiserede tal er stadig skuffende og produktionsestimaterne for marts stigende.

Valuta påvirket af Det Hvide Hus

Balladen i Det Hvide Hus svækker dollaren mod euroen. Udenrigsminister Tillerson blev fyret i et tweet tirsdag aften, og i sidste uge opsagde Cohn sin stilling som økonomisk rådgiver.

Det sendte dollaren lavere, ligesom det amerikanske aktiemarked blødte.

Vi følger nysgerrigt med i Trumps planer om at indføre handelstariffer, og vi tør end ikke gætte på, hvad næste nyhed fra præsidentens Twitter-konto bliver.

Råolie uden retning

Råolieprisen har på det seneste været en smule retningsløs, men den politiske uro i USA, i kombination med den øgede shale-oil produktion i USA har presset prisen.

Det er efterhånden et faktum at shale-oil produktionen karambolerer med OPECs planer om at begrænse udbuddet af råolie til verdensmarkedet.

Forecast 

Vi er stadig neutrale/let prisnegative på gammel høst, mens vi holder øje med de omkringliggende markeder som pt. sætter retningen.

Forventningen til ny høst forbliver også uforandret og dermed positiv.

 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for evt. dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af evt. fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg."

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.