DLG: Rapspriser presset af ny høst og stærk euro
De europæiske udbytter i blandt andet Ukraine, Tyskland og Frankrig ser gode ud på trods af, at de første indikationer var skuffende.

Af Christian Dam Olesen, rapshandler, DLG

Prisen på Matif-rapsfrø er de seneste uger faldet i takt med, at høsten skrider planmæssigt frem i Europa og vejret forbedres i USA.

Den faldende pris er hovedsageligt påvirket af euroens styrkelse mod dollaren, samt høst-vejret.

I de seneste dage har der været diskussioner om argentinsk biodiesel import til EU. Det har ikke været muligt at importere dette grundet den europæiske told, men EU-Kommissionen skal stemme om en eventuel ændring af dette i næste uge.

Hvis dette ændres, vil de europæiske rapsfrø få stor konkurrence på biodiesel området.

Høsten fortsætter i Europa, hvor udbytterne i bl.a. Ukraine, Tyskland og Frankrig ser gode ud på trods af, at de første indikationer var skuffende. De første tons er også høstet herhjemme, men det er endnu for tidligt at estimere udbytter og kvalitet.

Sojakomplekset

Prisen på soja er steget i den forgangne uge, grundet varmt og tørt vejr i USA. USDA har offentliggjort at 12 procent af sojaafgrøderne kan være påvirket af tørken, hvilket også har trukket prisen på øvrige oliefrø og vegetabilske olieafgrøder op.

Nedbør i weekenden sammenholdt med forventninger om køligere vejr i den kommende uge presser priserne lidt i denne uge.

USDA’s seneste tilstandsrapport var mere negativ end markedet forventede. Kategorien ”Good to Excellent” faldt med 4 procent til 57 procent  i forhold til sidste uge.

De ugentlige eksporttal lå i denne uge på 16,5 mio. bushels, hvilket er forholdsvis højt. Samtidig forventes ’US line-ups’, at stige, da US sojabønner er meget konkurrencedygtige på verdensmarkedet – blandt andet fordi de brasilianske landmænd ikke sælger deres bønner.

Palmeolie ventes at stige

Produktionen af palmeolie ventes at stige i andet halvår af 2017 sammenlignet med andet halvår af 2016.

Produktionen kan stige op mod 10 procent, men produktionen vil formegentlig ikke nå rekordåret fra 2015. 

Råolie steg

Oliepriserne steg mandag, da OPEC og Rusland holdt opfølgningsmøde om aftalen om produktionsbegrænsningen, som er blevet forlænget.

Saudi Arabien erklærede, at de vil gå forrest med et godt eksempel og advarede samtidig lande, som ikke overholder aftalen.

Samtidig er vi inde i sæsonen med en større efterspørgsel, hvilket også får de amerikanske lagre til at falde.

Valuta: Euro stærk

EUR/USD viser fortsat styrke i denne uge, og det virker til at have fundet et relativt stabilt niveau omkring 1,1650.

Det er en faldende tiltro til den amerikanske økonomi og udsigter til en mere stabil vækst i EU, der har fået euroen til at styrke sig overfor dollaren. Traditionelt rammer styrken i euroen de europæiske afgrøder, som vi har set korrigere i den seneste uge.

Forventning: Svært at tro på stigende priser

Med den igangværende høst i næsten hele Europa er det svært at tro på stigende priser, hvis høsten vel og mærke forløber planmæssigt.

Vi oplever stadig uge efter uge, at rapsfrøene er stærkt påvirket af nyheder fra de korrelerende markeder. Derfor anbefales det, at vejret i Europa og nyheder fra de korrelerede markedet følges nøje.

 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.