DLG: Ringe efterspørgsel på vegetabilske olier presser rapsprisen
Manglende efterspørgsel på vegetabilske olier, samtidig med en svag dollar, tynger priserne på raps. Det skriver DLG i deres seneste markedskommentar.

Af  Christian Dam Olesen, rapshandler, DLG

Prisen på rapsfrø er stadig faldende på Matif børsen i Paris. Vi har mere eller mindre oplevet faldende priser siden begyndelsen af marts måned. Det er manglende efterspørgsel på vegetabilske olier, der tynger priserne. Samtidig har en svag dollar også presset priserne, siden det amerikanske central bankmøde i midten af marts måned. Vi ser stadig en stor udfordring med at få rapsfrøene I Europa på den nuværende høst til at række indtil ankomsten af den nye høst. Dette faktum ligger en bund i markedet.

Den tyske sammenslutning af andelsselskaber var i sidste uge ude med deres estimat til den kommende tyske rapsproduktion. De estimerede 4,86 mio. tons, hvilket er en stigning på 5,6% i forhold til 2016 produktionen.

Det europæiske crush af rapsfrø ser ud til at være faldet med 2% fra januar til februar, hvilket bekræfter historien om manglende efterspørgsel på vegetabilske olier i denne periode. Det samlede crush fra juli 2016 til februar 2017 estimeres også til at være faldet med 2% i forhold til samme periode sidste år.

Sojakomplekset

Rent fundamentalt ser vi stadig en stor sydamerikansk sojahøst blive en realitet. Brasilien har høstet omkring 65% af arealet, og Argentina forventes at gå i gang om en uges tid. Nyhederne fra Brasilien og Argentina er stadig overvejende positive, og dermed kan man eventuelt forvente, at produktionen bliver yderligere opskrevet i den kommende periode.

Markedsaktørerne i sojaoliemarkedet venter i denne uge en udmelding fra EPA og den amerikanske administration om den fremtidige amerikanske biodiesel- og bioethanolpolitik. Denne udmelding vil kunne sætte en ny dagsorden i det pressede sojaoliemarked.

Palmeolie

Palmeolien markedet fik lidt luft i starten marts måned efter faldende priser i februar. Det var en større eksport fra Malaysia i starten af marts måned der gav support til priserne grundet den kommende Ramadan. Den kommende Ramadan betyder, at store importører begynder at opbygge lager til perioden. Markedsaktørerne blev dog igen skuffet, da eksporttal i perioden 1-20 marts viste et fald i forhold til samme periode i februar – og februar måneds eksport var ikke stærk. Samtidig fokuserer markedsaktørerne på udsigterne til en stigende produktion i de kommende måneder.

Råolie

Volatiliteten er vendt tilbage til råoliemarkedet ovenpå den sidste uges begivenheder. Saudi Arabien øgede deres produktion i februar med 250.000 tønder om dagen. Investorerne blev bestemt ikke optimistiske af denne udmelding, da Saudi Arabien var en af hovedarkitekterne bag OPEC-aftalen om produktionsbegrænsningen. De stigende amerikanske lager og produktion giver også en indikation om, at OPEC aftalen ikke påvirker markedet som forventet.

Valuta

I sidste uge hævede FED renten med 0,25% på deres månedlige møde. Investorerne havde ventet denne rentestigning, men de endte med at blive skuffet efter pressemødet. Årsagen var den svage retorik, som centralbank direktør Janet Yellen fremlagde. Yellen var tilbageholdende i forhold til de fremtidige udsigter til rentestigningerne. På samme tid fik euroen lidt luft, efter at Mark Rutte vandt valget i Holland. Nu er investorerne begyndt at fokusere yderligere på det kommende valg i Frankrig.

Forventning

Det bliver spændende at følge, om der bliver tilført ny efterspørgsel til markedet for vegetabilske olier. Hvis vi ser fornyet efterspørgsel vil vi kunne opleve stigende priser på gammel høst. Men som situationen udspiller sig på nuværende tidspunkt, tror vi på faldende priser på gammel høst.

Situationen ser stadig bedre ud på ny høst, og derfor vil priserne kunne falde yderligere. Man skal dog holde øje med, hvordan afgrøden udvikler sig i løbet af foråret.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.