DLG: Sojaprisen vil være ustabil - god ide at dække sig ind

DLG anbefaler i deres markedskommentar for Soja at afsikre sommerterminer 100 procent.

Af råvarechef Jesper Westmark Andersen, DLG

Markedet

Vi har i de sidste 14 dage set markante prisstigninger i Chicago som følge af megen nedbør i Argentina, hvilket har forårsaget, at høsten mere eller mindre har været på standby siden begyndelsen af april.

Fondene havde store short-positioner på sojabønner og sojaskrå som de nu har købt tilbage, således at de nu har long-positioner. Som følge af problemerne i Argentina har landbruget ikke solgt sojabønner hvilket har betydet stigende FOB præmier.

I USA har de stigende priser betydet at landbruget har solgt gode mængder af sojabønner til oliemøllerne, hvilket har givet et pres på præmierne i USA. Det betyder at USA er konkurrencedygtig på sojabønner til verdensmarkedet, og at vi er meget tæt på et niveau, hvor US sojaskrå kan konkurrere mod argentinsk produktion. Det har givet yderligere støtte til Chicago og betydet yderligere prisstigninger.

USA

USDA offentliggjorde den 12. april deres månedlige udbud-/efterspørgselsrapport. Rapporten var uden overraskelser. USA opjusterede eksporten fra 1690 mio. bushels til 1705 mio. bushels. Alle andre tal er uforandret, hvilket resulterede i et reduceret carry out på 15 mio. bushels til 445 mio. bushels. Rapporten blev for USA anset som prisneutral og fik markedet til korrigere i nedadgående retning kortvarigt.

Som tidligere anført har prisstigningerne på Chicago fået landbruget til at sælge gode mængder af sojabønner, hvilket har givet faldende præmier på såvel sojabønner som sojaskrå. Det betyder, at man nu er konkurrencedygtig på verdensmarkedet for sojabønner og er meget tæt på at være konkurrencedygtig på sojaskrå.

Det betyder også, at vi skal forvente yderligere eksport ud af USA og dermed reduceret carry out yderligere de kommende måneder. 

Sydamerika

Høsten er i Brasilien næsten afsluttet og markedets forventninger ligger som hidtil på omkring de 100 mio. mt, hvilket er en rekordproduktion. Præsident Roussef står over for en rigsretssag og vil sandsynligvis blive afsat.

Det giver øget politisk usikkerhed i landet. Den brasilianske valuta, realen, ligger stabilt på 3,53 over for USD som følge af, at markedet ser det som positivt, at der måske kommer en ny regering. Landbruget opnår stadig meget høje priser i lokal valuta, hvilket betyder at de fortsat sælger mange sojabønner til markedet.

Argentina er ramt af meget store mængder nedbør, som i de seneste 14 dage har sat høsten på standby, hvorved landbruget har været fraværende i markedet. Markedet forventer, at et produktionstab på mellem 5 og 6 mio. mt i Argentina, Paraguay og Uruguay.

Det betyder, at præmierne i Argentina er steget, og oliemøllerne er afventende med at sælge nye mængder af sojaskrå på de nære terminer. 

Pesoen er styrket sig og handles til 14,18 mod USD. Den styrkede peso skyldes, at Argentina nu kan agere mere frit på de internationale pengemarkeder, hvilket giver øget likviditet til landet. 

Landbruget har fået ryddet godt op i deres lagre og har på nuværende tidspunkt kun solgt 10 % af deres sojabønner. Så spørgsmålet er, hvordan landbruget vælger at markedsføre deres afgrøder de kommende måneder.

KINA

USDA opjusterede importen med 1,0 mio. mt til 83,0 mio. mt for den kommende sæson. Markedets forventninger ligger fortsat på mellem 83,0 og 85,0 mio. mt.

Europa

Markedet er godt forsynet, og på kort sigter ser der ikke ud til at være problemer med forsyningen. Men med forsinkelser på afskibninger fra Argentina vil forsyningen i maj måned blive mere stram, hvilket vil give prisstigninger på spotvarer i den kommende måned.  

Forventninger

Vi tror, at markedet er tæt på at nå et niveau, hvor vi vil se en stabilisering i priserne. Imidlertid betyder produktionstabet i Argentina, at vi bliver mere afhængig af en normal produktion i USA. Det vil give os en øget volatilitet i markedet og dermed også større udsving i priserne.

Vi anbefaler, at korrektion i markedet benyttes til afsikre sommerterminer 100% og øge afdækning på efterårs- og vinterterminerne samt delafdække 2017-terminer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.