DLG: Store prisstigninger i kornet kan tage lang tid

DLG's beretter i deres markedsorientering om deres syn på de globale kornmarkeder.

Af prokurist Rolf Pedersen, DLG

Et er tekniske analyser – noget andet er virkeligheden

De tekniske analyser har i nogle uger stået i kø for at fortælle os, at vi har set bunden, men det er øjensynligt ikke gået op for markedet. Chicago- og Matifbørserne sætter nemlig jævnligt nye bundrekorder, og den svage US-dollar er dårligt nyt for de europæiske kornpriser. Euro/US dollar-pariteten er kravlet til det højeste niveau i to år.

Euroen er presset i vejret på baggrund af forbedringer i økonomien i eurozonen, hvorimod dollaren er ramt af mangel på indikationer om den fremtidige monetære politik fra centralbanken, FED's, side på fredagens centralbankmøde.

Hvedebørserne  i Chicago og Paris ligger lige nu mellem 10-13 procent lavere end for et år siden.

Ruslands kornproduktion overgår alle forventninger

Samtidig fortsætter de snart endeløse opjusteringer af udbytterne i den russiske hvedeproduktion. De mest optimistiske vurderinger lyder nu på udbytter i Rusland i år, der ligger godt 20 procent højere end sidste år.

Markedet er holdt op med at fokusere på, om den russiske hvedeproduktion bliver på 80, 85 eller 90 mio. tons. Den seneste vurdering fra USDA lød i øvrigt på 77,5 mio. tons mod sidste års produktion på 72,5 mio. tons.

Hvorfor er størrelsen på dette års produktionens ikke længere i fokus? Årsagen er, at produktionen allerede nu vurderes til at ligge på et så højt niveau, at det bliver umuligt for russerne at få eksporteret den overskydende produktion.

Den russiske infrastruktur og logistik vurderes nemlig allerede nu til at være spændt til bristepunktet. Hertil kommer, at den russisske produktionen af byg også tegner væsentlig bedre end forventet, og den tegner nu til at blive på 22,5 mio. ton, USDA’s seneste skøn lød på 18,5 mio. ton mod sidste års 17,5 mio. tons.

Presset ud af Sortehavet må forventes at fortsætte hele høståret

Vi må forvente, at der i hele høståret 2017/18 vil være fuld damp på eksportkedlerne ud af Sortehavet, og der vil hver gang blive en indædt kamp for at vinde de løbende importordrer fra landene omkring Middelhavet og Mellemøsten. Rumænien, Frankrig, USA, Argentina og Australien vil hver gang få kamp til stregen.

Opjusteringer af EU’s kornproduktion

I den månedlige rapport fra EU-Kommissionen opjusteredes produktionen af hvede med 800.000 ton til 140,5 mio. ton mod sidste års 135 mio. tons. Majsproduktionen blev opjusteret med 1,2 mio. tons til 59,6 mio. tons mod sidste års 61,3 mio. tons. Produktionen af byg blev opjusteret med 1,5 mio. tons til 58,5 mio. tons mod sidste års 59,8 mio. tons.

Det er interessant at notere sig, at Kommissionen ikke havde mod til samtidig at opjustere hvedeeksporten, som på baggrund af den ekstremt hårde konkurrence fra Rusland og den p.t. meget stærke euro blev fastholdt på niveauet 26 mio. tons. Man kan spørge sig selv, om 26 mio. ton endda er for optimistisk set i lyset af, at der efter de første knap to måneder af høståret kun er eksporteret to mio. ton hvede ud af EU.

Fysiske markeder

Det er svært at finde købere til hvede, eller også leger de bare gemmeleg. Under alle omstændigheder popper de kun op sporadisk og tilmed meget diskret. Massiv købsinteresse er for tiden helt ud af billedet. For fodermajs er omsætningen gået helt i stå. Landbruget og handlen har stort set tømt lagrene forud for den igangværende høst.

Globalt er markedet præget at Brasiliens kæmpehøst, hvilket naturligt kommer til at begrænse USA's eksport, så 25 mio. ton mindre majsproduktion i USA forstyrrer ikke billedet af billige fodermajs til de foderkornsimporterende lande.

Byg ser ud til at blive en global balancekunst, og det omskiftelige vejr i Nord- og Vesteuropa skærper opmærksomheden om kvalitetsbyg. De sidste par uger har priserne forholdt sig nogenlunde i ro på foderbyg, hvorimod maltbyg har oplevet et kraftigt fald. Rug omtaltes sjældent med priser og endnu mindre med omsætning. Også her er der stor fokus på kvaliteterne, hvor det allerede nu er kendt, at Tyskland har mange varer med alt for lavt faldtal. Nu er blikket rettet mod Polen og Baltikum.

Markedet synes at være taget lidt på sengen

Der var nok ingen der med hånden på hjertet kan påstå, at de havde forudset de kraftige og hurtige prisfald på korn, men ingen havde vel heller set det kraftige dollarfald komme, endsige set de evindelige opjusteringer af den russiske kornproduktion komme.

Hvorom alting er, så har markedet talt sit tydelige sprog. Vi begynder dog også så småt at ”abonnere på det tidsskrift”, der vil hævde, at bunden er ved at være nået. På den anden side er det vanskeligt i lyset af den meget komfortable globale forsyningssituation at tro på, at markedet på den korte bane vil genvinde de seneste ugers prisfald.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.